Muslimat Terengganu Sahut Cabaran Presiden

1824

Oleh : Nooreni Abu Bakar

KUALA NERUS – Muslimat PAS Terengganu menyahut cabaran untuk merealisasikan cita-cita dan hasrat Presiden PAS untuk menjadikan Terengganu sebagai model ‘Negeri Idaman’.

Ketua Muslimat PAS Terengganu, Hajah Zarani Othman berkata dengan mengharapkan pertolongan Allah, jentera muslimat mujahidah kental Terengganu akan berusaha, bekerja lebih gigih dan bersistematik.

“Sehingga negeri ini menjadi adil, berkebajikan, aman dan mendapat keberkatan daripada Allah,” jelas beliau, bersemangat.

Zarani diminta mengulas Tema Ucapan Dasar Presiden PAS, Dato Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, ‘Islam Memimpin’ di Muktamar Tahunan PAS Kali Ke 64 yang diadakan di Stadium Tertutup Gong Badak, di sini bermula 15 dan 16 September.

Ketua Muslimat Marang itu juga seterusnya melahirkan keyakinan dengan semangat kental dan jiwa pejuang muslimat negeri itu mampu melaksanakan arahan untuk musimat

“Dewan Muslimat PAS Negeri Terengganu (DMPNT) menyokong penuh ucapan dasar ‘Islam Memimpin’ oleh YB Dato Seri Presiden yang sangat bernas dan praktikal”, ujarnya yang ditemui selepas majlis perasmian muktamar tersebut pada 15 September di sini.

hAJAH zARANI oTHMAN

Terangnya lagi, dengan arahan kerja yang praktikal dimana wajib dilaksanakan oleh semua peringkat serta dapat merubah lanskap politik ke arah Malaysia maju dan sejahtera.

“Untuk meneruskan kesinambungan perjuangan Islam yang dituntut Allah walaupun kita berhadapan dengan pelbagai cabaran dan tribulasi”, tambahnya lagi.

Beliau yang sangat bersetuju dan menyokong harapan Presiden agar pihak kerajaan yang memerintah untuk menghayati sekaligus merealisasikan Konsep Federalisma.

“Dengan melaksanakan sikap keterbukaan di samping menunaikan janji YAB Perdana Menteri untuk mengembalikan semula royalti petroleum kepada Terengganu dan Kelantan”, ulas beliau lagi.

Selain itu, katanya, DMPNT juga menyokong supaya PAS memantapkan ta’awun siyasi dengan sesiapa saja samada parti politik dan badan-badan Pertubuhan Bukan Kerajaan(NGO).

“Atas nama kesatuan ummah demi melebarkan dan mengukuhkan dakwah yang menjadi tuntutan kepada setiap individu muslim serta memartabatkan Islam di bumi yang kita cintai ini”, katanya mengakhiri perbualan.