Prinsip Dan Dasar Perjangan Tidak Pernah ‘Cair’

992

Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Parti Islam Semalaysia (PAS) tidak pernah mencairkan prinsip dasar perjuangan Islam kerana ianya adalah kekuatan yang ada padanya.

Naib Presiden PAS Ustaz Haji Idris Haji Ahmad berkata, parti PAS tetap mempertahankan jati diri walaupun sesetengah orang mengatakan bahawa PAS rugi dari dunia politik.

Tambahnya, PAS mempunyai prinsip dasar yang jelas dan menhala tujuan tang telus dalam sesebuah pemerintahan.

“Hari ini kita menyebut dan kita berkumpul dengsn satu tekad ialah untuk kita mempertegaskan lagi tentang dasar perjuangan kita,

“Apa sahaja yang kita nak bawa soal itu kita nak merangka strategi dan menentukan hala tuju kita yang kita tentukan ialah Islam,”ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan pada Majlis Perasmian Muktamar Tahunan Muslimat PAS Malaysia di Dewan Konvensyen Taman Tamadun Islam pada Jumaat, 14 September.

Katanya, dasar yang dibawa oleh PAS ialah apa yang Islam perintahkan maka lalui dengan kemampuan yang ada sekadar dengan kuasa yang ada pada pemerintahan.

Tambahnya, apa yang dilarang oleh agama hendaklah ditinggalkan secara menyeluruh.

“Kita bersama dengan PAS kerana kita yakin ini ialah salah satu cara untuk kita nak lakukan amal soleh,

“walaupun dikatakan ketegasan di sini PAS bukan Islam….. Islam bukan PAS seperti mana yang ditulis lalu di sebut oleh pimpinan kita,

“begitu juga masjid bukan Islam….. Islam bukan masjid tapi kerja untuk mendirikan masjid (adalah) kerja amal yang membolehkan pahala di sisi Allah SWT,” katanya.

Menurutnya, walaupun PAS dituduh penunggang agama tetapi parti PAS tidak menghalang orang lain berkata.

“Dasar Islam tidak akan berubah daripada dulu hingga kini dan In Sya Allah sampai bila-bila….. ini yang penting kepada kita,

“(ianya) tidak akan berubah sama ada waktu kita menang ataupun waktu kalah dan kita tidak pernah larang dengan suasana dan keadaan sehinggakan kita mengadaikan prinsip kita yaitu Islam,” jelasnya.