Türkiye Teruskan Perbincangan Dengan Rusia, Ukraine Untuk Tamatkan Perang

71

Türkiye meneruskan rundingannya dengan kedua-dua Rusia dan Ukraine untuk menamatkan perang berterusan.

Kata Presiden Recep Tayyip Erdogan pada hari Rabu, tidak lama lagi persengketaan tersebut akan memasuki bulan ke-10

“Kami menyaksikan, bersama-sama dengan perjanjian bijirin dan pertukaran tahanan, bahawa jalan menuju keamanan boleh dibuka jika diplomasi diberi peluang,” kata Erdogan pada sidang kemuncak tiga hala antara Türkiye, Azerbaijan, dan Turkmenistan, menyebut perjanjian yang diuruskan oleh Turki antara dua belah.

“Kami meneruskan perbincangan kami dengan (Presiden Rusia Vladimir) Putin dan (Presiden Ukraine Volodymyr) Zelenskyy ke arah ini. Mudah-mudahan, kami akan mencapai gencatan senjata dahulu dan kemudian keamanan berkekalan di rantau kami.”

“Sebagai presiden Türkiye, saya telah menyatakan sejak awal lagi bahawa …. keamanan yang adil hanya boleh diwujudkan melalui dialog. Sejak hari pertama, kami telah melakukan usaha ikhlas di peringkat dua hala dan lain-lain untuk menghentikan pertumpahan darah. dan menamatkan konflik,” katanya.

Türkiye, yang dipuji di peringkat antarabangsa kerana peranan pengantara uniknya antara Ukraine dan Rusia, telah berulang kali menyeru Kyiv dan Moscow untuk menamatkan perang melalui rundingan.

“Saya benar-benar percaya bahawa hubungan kami, yang diperkukuh oleh hubungan persaudaraan kami, akan terus diperkukuh berdasarkan kelebihan strategik kami. Matlamat kami adalah untuk menilai peluang baharu yang berkembang dengan dinamik global dan serantau selaras dengan kebajikan rakyat kami. dan kestabilan rantau kami,” kata Erdogan.

Erdogan, Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev, dan pemimpin Turkmen Serdar Berdimuhamedov bertemu pada hari Rabu di bandar Turkmen barat Awaza untuk membincangkan langkah-langkah memperdalam kerjasama antara tiga negara dalam pelbagai bidang, khususnya perdagangan, tenaga dan pengangkutan.

Pemimpin Turki itu juga berkata ketiga-tiga mereka perlu mula bekerja untuk mengangkut gas asli Turkmen ke pasaran Barat.

“Kami bersedia untuk bekerjasama dengan saudara Turkmen dan Azerbaijan kami dalam bidang persahabatan di Caspian. Selain itu, kami mementingkan pembangunan perdagangan elektrik bersama antara negara kami di rantau kami.

“Dalam konteks ini, kami bersedia untuk mengusahakan penghantaran elektrik dari Turkmenistan dan Azerbaijan ke negara kami,” kata Erdogan.

Erdogan juga berkata keahlian penuh Turkmenistan dalam Pertubuhan Negara-negara Turki akan mengukuhkan kumpulan itu. Sejak 2021, Turkmenistan mempunyai status pemerhati dalam kumpulan itu.