Saiz Burung Semakin Mengecil

2271

Sejak tahun 1978, para penyelidik telah meneliti dan mengukur puluhan ribu burung yang mati selepas terhempas ke bangunan di Chicago semasa migrasi musim bunga dan jatuh.

Mereka telah mendokumentasikan apa yang boleh dipanggil burung’mengecut’ yang luar biasa.

Satu kajian yang diterbitkan baru-baru ini, melibatkan 70,716 burung yang terbunuh dari tahun 1978 hingga 2016 di dalam perlanggaran sedemikian di bandar terbesar ketiga di AS mendapati bahawa saiz badan purata mereka semakin menurun pada masa itu, walaupun sayap mereka meningkat.

Keputusan menunjukkan bahawa iklim pemanasan memancarkan saiz spesies burung tertentu di Amerika Utara dan mungkin di seluruh dunia, kata para penyelidik.

Mereka memetik fenomena yang dipanggil peraturan Bergmann, di mana individu dalam spesies cenderung lebih kecil di kawasan yang lebih panas dan lebih besar di kawasan yang lebih sejuk.

Kajian itu memberi tumpuan kepada 52 spesies, kebanyakannya lagu burung yang membiak di kawasan sejuk di Amerika Utara dan menghabiskan musim sejuk di lokasi di selatan Chicago.

Para penyelidik mengukur dan menimbang perarakan burung yang terhempas ke dalam tingkap bangunan dan jatuh ke tanah.

Lebih empat dekad, saiz badan menurun dalam 52 spesies: jisim badan purata turun sebanyak 2.6 peratus, dan panjang tulang kaki turun sebanyak 2.4 peratus.