Layanan Buruk Di India Memaksa Pelarian Rohingya Masuk Ke Bangladesh

335

Beribu-ribu pelarian Muslim Rohingya telah memulakan perjalanan sukar menyeberangi sempadan India-Bangladeshi untuk perlindungan selamat di pantai tenggara Cox’s Bazar di Bangladesh.

Lebih 1 juta orang berlindung di situ dan terdapat kira-kira 40,000 Rohingya di India dengan 20,000 berdaftar dengan agensi pelarian PBB.

Pakar dan aktivis menyatakan kebimbangan mengenai kemasukan pelarian ke Bangladesh menjelang Hari Pelarian Sedunia yang disambut setiap 20 Jun.

Mereka mendesak intervensi diplomatik untuk menghentikan aliran dari India dan menyambung semula penghantaran pulang Rohingya ke Myanmar.

Seorang pemimpin Rohingya
Ansar Ali, memberitahu Anadolu Agency bahawa Muslim Rohingya yang telah berlindung di India dalam “contoh buku teks pembersihan etnik” di Myanmar, kini melarikan diri dari India.

Sentimen anti-Islam baru-baru ini di India telah mencetuskan situasi tambahan kepada Rohingya yang berlindung, katanya, memetik pelarian yang menyertai mereka dari India.

Umat ​​Islam di India di bawah parti nasionalis Hindu Bharatiya Janata Party (BJP) Narendra Modi telah menimbulkan tekanan dan penghinaan yang memuncak.

Organisasi sayap kanan Hindu mendesak supaya orang Islam meninggalkan India berikutan isu sekatan memakai tudung, tidak mempunyai makanan halal dan penggunaan pembesar suara untuk azan.

Lebih 300 orang telah ditangkap di Uttar Pradesh dan mereka yang turun ke jalanan untuk berdemonstrasi menentang komen rasmi mengenai Nabi Muhammad dan isterinya, Aisyah.

Rumah penunjuk perasaan telah dirosakkan dan mereka diancam.

Kumpulan hak asasi manusia meminta India untuk segera menamatkan tindakan keras ke atas umat Islam.