Tiga Tindakan Mempertahankan Tanah Kampung Banggol Donas – Haji Salleh Embong

3487

KUALA NERUS – Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Tanah Kampung Banggol Donas Haji Salleh Embong menganggap tindakan Pejabat Tanah Kuala Terengganu menghantar notis terbaru adalah sangat keterlaluan.

Menurutnya, arahan supaya mengosongkan tanah miliknya adalah perbuatan ‘menghambat’ beliau sedangkan kes tanah tersebut masih lagi dalam proses mahkamah.

Katanya, beliau tidak berpuas hati apa yang telah diputusakan oleh mahkamah rayuan di Putrajaya pada 11 Mac yang lalu dan telah pun membuat rayuan ke mahkamah persekutuan.

salleh embong090415b“Kita tidak berpuas hati, atas keputusan yang telah dibuat oleh hakim mahkamah rayuan. Sebab keputusan tu hanya dibuat berdasarkan (surat) akuan bersumpah, bukan (berdasarkan) kepada akta (tanah),

“sebab pihak penasihat undang-undang (negeri Terengganu) tidak boleh membuktikan ‘borang k’ itu telah dikeluarkan (iaitu) pemilikan tanah……..walaupun hakim bertalu-talu minta. Jadi kita tak puas hati, kita rayu,”jelasnya.

Oleh itu, notis arahan mengosongkan tanahnya yang bertarikh 7hb April, 2015 tidak boleh diambil tindakan dan kes tersebut perlu diselesaikan di mahkamah persekutuan terlebih dahulu.

Haji Salleh berkata demikian pada satu sidang media yang diadakan di rumah beliau dekat sini, pada Khamis 9hb April.

Sehubungan itu, beliau berkata, sekiranya pihaknya ‘kalah’ dalam usaha tersebut, kerajaan tidak berhak juga ‘menghambat’ beliau secara ‘bodoh’.

Beliau mahu pihak kerajaan menyelesaikan perundingan pampasan dan memberi tempoh pengosongan selama empat bulan.

“Dan notis penggantungan (mengosongkan tanah) ni pun yang pertama kita kata, kena selesai dulu mahkamah persekutuan, apa jua keputusan……….kemudian, kalau kita kalah juga, maknanya kita tak dop doh (sudah habis usaha) smampai ke siling doh,

20150409_114843 (2)“kemudian, notis penggantungan ini kita minta supaya diberi peluang 4 bulan selepas pampasan dibayar………maknanya bukan macam nilah.

“Kita kalah, kita runding pampasan dan kerajaan kena bagi 4 bulan tempoh untuk kita pindah,”tegas beliau.

Ada Niat Yang Tidak Baik

Haji Salleh berkata, notis tersebut dikeluarkan kerana sudah ada niat yang tidak baik dan tindakan yang telah menyalahi undang-undang sejak dari awal perlaksanaan pembinaan jalan tersebut.

Katanya, Pegawai Undang-undang negeri Terengganu sejak dari awal perbicaraan kes tersebut di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu telah pun menunjukkan sikapnya dan nitanya itu.

“Dia begini, kalau kita ikut perbicaraan daripada awal Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu sampai ke Mahkamah Rayuan di Kuala Lumpur, pihak LA (Pegawai Undang-undang) mengatakan kita degil………kita menyusahkan orang……… kita keras kepala……..Itu cerita dia.

“Jadi sebab itu peguam kita pergi pagi semalam, jumpa pegawai ni pun dia kata (perkara yang sama),”katanya.

Beliau menjelaskan, perkara tersebut dinyatakan dalam ‘affidavid’ beliau dan beliau telah buktikan Pegawai Undang-undang menyebut perkataan-perkataan tersebut.

Sedangkan kata beliau, perlanggaran Seksyen 4 (Akta Tanah) yang wajib dibuat dan dilaksanakan tidak dibuat mengikut prosedur.

“Dalam affidavit kita……………..saya boleh buktikan (ucapan Pegawai Undang-undang terhadap saya) degil, keras kepala, menyusahkan orang.

“Jadi kita jawab balik, benda ni tak timbul kalau kerajaan buat ikut prosedur. Kita bagi tahu dia, nak ambil ada prosedur. Kita bergaduh tentang seksyen 4. Audit kata seksyen 4 ni compulsory (mesti), mandotari, wajib.

salleh embong090415c“LA kata tak payah. Seksyen 20 sebab tanah ni ada rumah. Pasal dia ambil mengikut kuasa terdesak. Seksyen 19 dia kena keluar…….. seksyen 20. Tapi pengarah JKR (Jabatan Kerja Raya) kata tak payah. Jadi semua akta yang dibuat di parlimen ni, mari ke Kuala Terengganu semua kata tak payah,”jelasnya lagi.

Serahan Notis Juga Memfitnah

Sekiranya kerajaan negeri dan Pegawai Undang-undang berniat baik, kata Haji Salleh, pastinya notis pengosongan tanah itu diserahkan sendiri kepadanya dan empat orang yang lain, yang terlibat dengan kes tersebut.

Bukan sahaja tidak datang menyerahkan notis itu sendiri, bahkan pihak kerajaan menuduh Haji Salleh tidak mahu menerima notis tersebut.

“kalau dia niat baik, kenapa dia hantar (notis pengosongan tanah) kepada (melalui) peguam. Yang ada (terlibat) disini bukan saya seorang. Yang (lain) empat lagi pun ada. Kalau jawapan dia menyatakan bahawa kita dah pergi tapi tak jumpa rumah, itu cerita lain.

“Ini (dia) kata dah pergi, (tetapi kita) enggan terima………(pihak kerajaan tidak serahkan notis sebaliknya) dia pergi pejabat peguam, dan mendakwa kita menolak (untuk menerima notis)……. padahal kita tak terima pun (dia tak datang pun),”katanya lagi

Oleh itu Haji Salleh berkata, beliau akan membuat akuan bersumpah menafikan dakwaan tersebut dan akan membawanya ke mahkamah.
“Dakwa tak terima……..(dakwa) Kita tak (mahu) terima notis tu…….sedangkan dia tak datang. Sebab tu kami akan buat akuan bersumpah menafikan cakap dia (dan) kita akan bawa ke mahkamah. Yang kes surat ini, kita akan menafikan.

alleh embong090415d“Kita minta bukti bila dia mari kesini. Dia pejabat ni, kalau dia mari, dia ambil gambar, kalau dia serah pun, dia ambil gambar. Kalau kita tak terima pun, dia akan serah kita tak terima,”kata beliau.

Justeru itu, tegas Haji Salleh, sebanyak tiga tindakan yang akan dibuat oleh pihak beliau melalui seorang lagi peguam, Hassan Karim yang berasal dari negeri Johor.

Selain membuat rayuan di mahkamah Persekutuan, mengambil tindakan atas dakwaan tidak benar terhadap penyerahan notis tersebut, beliau juga akan membuat satu tuntutan sivil.

Dalam ‘saman’ sivil itu nanti, katanya, beliau akan memanggil semua pihak yang terlibat dengan projek Pembinaan Jalan dan Jambatan dari Kampung Jeram ke Kampung Tok Kong ke Bukit Guntung, Kuala Terengganu itu, bagi memberikan keterangan di mahkamah.

“Kita ada seorang lagi peguam, Hassan Karim dari Johor………Saya dah berjumpa minggu lepas di Kuala Lumpur bersama dengan peguam kita ni (Terengganu).

“Kita ada 3 (tindakan) sekarang ni, yang pertama, kita rayu di mahkamah persekutuan, yang kedua, kita ambil notis ‘injunction’ mengenepikan tindakan (pengosongan tanah), yang ketiga kita akan (buat) saman sivil.

“Kita akan panggil semua yang berkenaan……..‘consultant’ (juru perunding), DO (Pegawi Daerah) (dan) semua pegawai yang terlibat dengan pengambilan tanah ini, kita akan panggil.

“Sebab utama ialah, perbuatan yang melanggar peraturan ini memberi kesan yang amat sangat bagi kita,”tegas beliau.

https://youtu.be/00toZggMziI