Tandas Cangkung Elak Kanser?

7569

Oleh : Dr Suhazeli Abdullah

Perdebatan hangat di benua Eropah kerana rakyat pendatang ke negara mereka tidak suka menggunakan tandas duduk. Atas desakan, negara-negara maju seperti eropah dan Australia mula membina tandas awam cangkung. Tabiat masyarakat dari negara-negara Asea Tenggara terutamanya India, Myanmar, Malaysia, Indonesia, Thailand dan Filipina menggunakan tandas cangkung. Mereka lebih selesa duduk di posisi sebegitu. Lebih lawas dan puas hati.

Kehangatan perdebatan itu membawa kepada hujah-hujah sains perubatan yang cuba dikaitkan. Antara hujah yang mereka sandarkan adalah, penggunaan tandas secara duduk boleh menyebabkan buasir, sindrom kecelaruan usus dan paling menakutkan kanser usus. Ini kerana menurut mereka, buang air besar secara duduk tidak polos kerana struktur usus yang bengkok.

Najis akan tersekat dan akhirnya menjadi punca penyakit. Ia berbeza dengan buang air besar secara cangkung, najis dari usus akan terus meluru ke dalam mangkuk tandas dengan senang. Otot disekitar usus semakin rehat semasa posisi mencangkung.

Terdapat juga para ugamawan menggunakan hujah bahawa antara hikmah adab buang air secara cangkung ini telah terbukti dari sudut sains. Sedangkan mereka tidak membaca pun hasil kajian yang telah dijalankan sebelum ini.

Apabila melibatkan hujah adab dan sunnah, saya suka tegaskan di sini bahawa sunnah adalah tetap sunnah yang akan berpahala jika kita mengikuti. Terpulang samada sesuatu sunnah Rasulullah itu mempunyai khasiat perubatan atau sebaliknya, sunnah tetap boleh dilakukan. Tanpa mempertikaikan keunggulan sunnah, ianya mempunyai hikmah tertentu samada kita sudah dijumpai secara saintifik atau belum. Tak perlu dipertikaikan lagi.

Setakat ini, beberapa kajian telah dijalankan bagi mengsahihkan dakwaan. Namun, kesemuanya dibukti tidak benar. Samada berak secara duduk itu boleh menyebabkan buasir, kanser dan seumpamanya. Demi penjagaan kesihatan secara umum, tiada lagi kajian konklusif. Namun tidak menjadi ralat yang besar jika kita membuat andaian berak secara mencangkung lebih baik dari secara duduk. Posisi berkenaan agak santai, rehat dan melayan perasaan puas.

Oleh kerana tandas moden terdapat dua jenis, iaitu duduk dan cangkung, boleh lah kita membuat pemilihan berdasarkan kesesuaian diri. Bagi orang yang obese, sudah tentu agak sukar untuk mencangkung, justeru tandas duduklah pilihannya. Dipasarkan bangku khas bagi merehatkan kaki untuk tandas jenis duduk. Akan tetapi saya risau jika kita menggunakan khidmat bangku itu, punggung kita akan terperosot ke dalam mangkuk tandas (lihat gambar). Akan jadi kes kecemasan pulak.

Berhati-hatilah membuat pilihan!