Mengenang ‘Penyembelihan’ Umat Islam Di Srebrenica

3325

Pada musim bunga tahun 1993, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengisytiharkan Srebrenica sebagai ‘kawasan selamat’, bandar pertama dilindungi di dunia yang di peringkat antarabangsa.

Ketika saat tentera Serb Bosnia bersedia menjajah wilayah 60,000 umat Islam Bosnia tersebut, badan dunia itu berjanji untuk mengamankannya dan menggunakan pasukan pengaman PBB untuk melindungi penduduknya.

Selepas 45 tahun toleransi etnik relatif di bawah pemerintahan Josip Broz Tito, enam republik yang membentuk Yugoslavia hancur ke dalam perang saudara pada bermula pada tahun 1991.

Penyitaan kereta kebal tentera Yugoslavia dan senjata berat, ‘ultra-nasionalis Serb’ yang diketuai oleh Slobodan Milošević telah melancarkan kempen untuk mewujudkan ‘Serbia Raya’ (Greater Serbia).

Dalam pertempuran berat sebelah, mereka memacu Croatia dan umat Islam keluar daripada sebahagian besar wilayah Bosnia dan Croatia dan berhasrat untuk memasukkannya ke dalam wilayah Sebia yang lebih besar.

Menjelang musim bunga tahun 1993, Srebrenica adalah salah satu dari bandar daripada enam yang lain keseluruhannya, di mana umat Islam terkepung dan bergelut untuk menahan serangan tentera Serb.

Selepas Srebrenica diisytiharkan sebagai kawasan yang selamat, Majlis Keselamatan PBB turut mennyertakan lima bandar lain yang terkepung di seluruh Bosnia. Setiausaha Agung PBB Boutros Boutros-Ghali meminta negara anggota PBB untuk menyumbang 37, 000 pasukan pengaman bagi mempertahankan mereka.

Selepas ahli-ahli Majlis Keselamatan mengkritik saiz permintaan itu, Boutros Ghali menurunkan jumlah anggota kepada hanya 7,600 orang. Masyarakat antarabangsa berjanji untuk membantu rakyat Srebrenica dan Bosnia, namun gagal untuk menyediakan sumber-sumber ketenteraan diperlukan.

Dari tahun 1993 hingga tahun 1995, pasukan pengaman pertama dari Kanada dan kemudian dari Belanda tiba di Srebrenica untuk mempertahankan bandar itu. Mereka membubarkan pasukan pembela Islam Bosnia dan menganbil senjata berat mereka serta mewujudkan sekatan dengan mendirikan pos-pos keselamatan PBB sekitar wilayah kecil itu.

Namun begitu, serbuan dan serangan pejuang Islam Bosnia keatas kampung-kampun Serbia berterus selama beberapa tahun dan militan Serbia kerap menyekat konvoi bantuan makanan yang dihantar oleh PBB.

Menjelang Julai 1995, hanya 400 orang anggota pasukan pengaman Belanda bersenjata ringan dengan kurang bekalan, kekal di bandar. Apabila tentera Serb melancarkan serangan besar-besaran keatas Srebrenica pada 6hb Julai, pasukan Belanda meminta bantuan serangan udara NATO sebanyak dua kali untuk menghentikan serangan Serbia. Namun komander PBB berkali-kali menolak permintaan tersebut. Pada 11 Julai 1995, permintaan untuk pengeboman akhirnya diluluskan tetapi ia adalah hanya terlalu sedikit, terlalu lewat. Wilayah kecil tersebut jatuh ke tangan tentera Serb pada petang 11hb Julai 1995.

Komander Serb Tentera Bosnia, Gen Ratko Mladic, memasuki Srebrenica dan megah dan mengisytiharkan kepada krew televisyen Serbia yang dia akan membalas dendam untuk “pemberontakan Dahijas,” pada tahun 1804. Dalam peristiwa silam itu, pemberontakan Serb di kawasan Srebrenica didakwa telah dengan kejam ditindas oleh orang Turki Uthmaniyyah yang memerintah rantau tersebut pada masa itu. Ia menjadikan penduduk tempatan Serb tidak sabar-sabar untuk membalas dendam, membuat serbuan keatas masyarakat Islam Bosnia di wilayah kecil itu.

Takut dengan tindakan pembunuhan beramai-ramai, beribu-ribu lelaki Islam Bosnia dan kanak-kanak lelaki cuba membuat perjalanan keluar, tiga puluh batu dari wilayah yang jatuh ke tanga Serbia, menuju ke wilayah Bosnia. Malangnya tentera Mladic tela menghalang jalan mereka, dan melakukan serangan hendap, dengan menggunakan kenderaan yang dicuri dan pakaian seragam PBB, untuk menipu orang Islam Bosnia supaya menyerah diri.

Dalam tempoh masa lebih sepuluh hari lagi, tentera Serb telah membunuh lebih 8000 orang Islam Bosnia dari Srebrenica. Dengan pembubuhan sewenang-wenangnya dan berleluasa berlaku di setiap sudut Srebrenica, di Gudang hingga ke ladang. Setelah dibunuh kejam, tentera Serb mengutip semula mayat-mayat itu dan dikebumikan semula mereka di lokasi baru yang lain.

Pada bulan Disember 1995, lebih 60,000 tentera Amerika dan NATO tiba di Bosnia untuk menguatkuasakan Perjanjian Damai Dayton. Ia ‘membungakan’ harapan di kalangan umat Islam Bosnia bahawa Jeneral Mladic dan Bosnian Serb Presiden Radovan Karadzic, dua pemimpin pembunuh tentera Serb, akan ditangkap dan dihantar ke Tribunal Jenayah Antarabangsa bagi bekas Yugoslavia untuk dibicarakan. Tetapi Amerika Syarikat dan NATO yang melaksanakan tugas di Bosnia tidak membuat sebarang usaha untuk menangkap Karadžić dan Mladic.

Selepas bersembunyi di Bosnia selama beberapa tahun, mereka menyeberang dan lolos ke Serbia dan meneruskan persembunyian mereka selama bertahun-tahun, dengan sokongan ultra-nasionalis tempatan dan beberapa pegawai kerajaan.

Hanya pada tahun 2009, pasukan keselamatan kerajaan Serbia akhirnya menangkap Karadžić dan menghantar beliau ke mahkamah antarabangsa ‘The Hague’ selepas bertahun tekanan diplomatik dan ekonomi dari Kesatuan Eropah. Akhirnya, pada tahun 2011, General Mladic dihadapkan ke mahkamah.

Pembunuhan beramai-ramai di Srebrenica adalah simbol tunggal terbesar, bukti kegagalan masyarakat antarabangsa di negara bekas Yugoslavia.