Peristiwa Nakba: Apa Yang Berlaku Di Palestin Pada Tahun 1948?

203

Setiap tahun pada 15 Mei, rakyat Palestin di seluruh dunia meemperingati peristiwa Nakba, atau malapetaka, merujuk kepada pembersihan etnik Palestin pada tahun 1948.

Setelah mendapat sokongan kerajaan British untuk mewujudkan negara Yahudi di Palestin, pada 14 Mei 1948 dan sebaik sahaja Mandat British tamat, pasukan Zionis mengisytiharkan penubuhan Negara Israel, mencetuskan perang Arab-Israel yang pertama.

Pasukan tentera Zionis mengusir sekurang-kurangnya 750,000 rakyat Palestin dari rumah dan tanah mereka dan menawan 78 peratus Palestin yang bersejarah.

Baki 22 peratus dibahagikan kepada kawasan yang kini diduduki Tebing Barat dan Semenanjung Gaza yang terkepung.

Pertempuran berterusan sehingga Januari 1949 apabila perjanjian gencatan senjata antara Israel dan Mesir, Lubnan, Jordan dan Syria telah dipalsukan.

Laluan Gencatan Senjata 1949 juga dikenali sebagai Laluan Hijau dan merupakan sempadan yang diiktiraf umum antara Israel dan Tebing Barat.

Garisan Hijau juga disebut sebagai sempadan (sebelum) 1967, sebelum Israel menduduki seluruh Palestin semasa perang Jun 1967.

Pendudukan tentera Israel ke atas Palestin kekal sebagai teras konflik selama beberapa dekad ini yang terus membentuk setiap bahagian kehidupan rakyat Palestin.

Antara 1947 dan 1949, tentera Zionis menyerang bandar-bandar utama Palestin dan memusnahkan kira-kira 530 kampung.

Kira-kira 15,000 rakyat Palestin terbunuh dalam siri kekejaman besar-besaran, termasuk berpuluh-puluh pembunuhan beramai-ramai.

Pada 9 April 1948, tentera Zionis melakukan salah satu pembunuhan beramai-ramai yang paling terkenal dalam peperangan di kampung Deir Yassin di pinggir barat Baitulmaqdis.

Lebih 110 lelaki, wanita dan kanak-kanak dibunuh oleh anggota militia Zionis Irgun dan Geng Stern sebelum negara Israel.

Di manakah pelarian Palestin hari ini?

Terdapat kira-kira enam juta pelarian Palestin berdaftar yang tinggal di sekurang-kurangnya 58 kem yang terletak di seluruh Palestin dan negara jiran.

Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA) menyediakan bantuan dan mengendalikan ratusan sekolah dan kemudahan kesihatan untuk sekurang-kurangnya 2.3 juta pelarian Palestin di Jordan, 1.5 juta pelarian di Gaza, 870,000 pelarian di Tebing Barat yang diduduki, 570,000 pelarian di Syria dan 480,000 pelarian di Lubnan.

Kem terbesar di setiap satu ialah Baqa’a di Jordan, Jabalia di Gaza, Jenin di Tebing Barat yang diduduki, Yarmouk di Syria, Eand di El Hilweh di Lubnan.

Lebih 70 peratus penduduk Gaza adalah pelarian. Kira-kira 1.5 juta pelarian tinggal di lapan kem pelarian di sekitar Semenanjung Gaza.

Menurut undang-undang antarabangsa , pelarian mempunyai hak untuk pulang ke rumah dan harta benda mereka yang telah dipindahkan. Ramai rakyat Palestin masih mempunyai harapan untuk kembali ke Palestin.

Nasib pelarian Palestin adalah masalah pelarian yang paling lama tidak dapat diselesaikan di dunia. AJE