Harga ‘Merudum’; Penanam Getah Rancang Adakan Bantahan

2690

Para penanam getah Selatan Thailand merancang untuk mengadakan perhimpunan di ibu negara bagi memberi tekanan kepada rejim tentera ekoran kejatuhan harga komoditi di semua pasaran.

Mereka bercadang membuat bantahan di Kementerian Pertanian negara itu.

Pada mesyuarat baru-baru ini, penanam getah bersetuju masalah harga getah telah sampai ke tahap di mana mereka perlu melakukan sesuatu tindakan.

Perdana Menteri Prayut Chan-o-cha tidak memberikan penyelesaian kepada masalah tersebut, tetapi berkata kerajaan masih mengambil berat tentang sektor pertanian, terutamanya getah.

Namun harga getah terus ‘merudum’.

“kejatuhan harga getah adalah terutamanya kerana asas-asas pasaran……banyak negara pembeli telah mengurangkan pembelian mereka daripada getah asli,

“manakala harga minyak global masih serendah AS $ 50 setong,” kata Prayut Chan-o-cha.

Beliau berkata kerajaan telah cuba untuk meningkatkan penggunaan domestik, terutamanya melalui kempen menyeru syarikat tayar swasta untuk meningkatkan pengeluaran mereka.

Presiden Koperasi Getah Yungthong, Jatuporn Terachusong, dari daerah Lan Saka Nakhon Si Thammarat berkata, pendapatan penanam getah telah merosot lebih daripada separuh, manakala kos sara hidup terus meningkat.

Harga bidaan getah di tiga pasaran getah pusat utama Selatan terus jatuh pada Selasa.

Harga kepingan getah basah ditawarkan di pasaran getah di pusat daerah Hat Yai Songkhla menurun sebanyak 52 satang ke 44.38 baht per kilogram.

Satu harga yang sama untuk kepingan tersebut telah ditawarkan pada pasaran Surat Thani turun 63 satang ke 44.58 baht per kilogram.

 

Manakala harga yang ditawarkan di Nakhon Si Thammart adalah 63 satang lebih rendah setiap kilo.

Manakala wakil Koperasi Phuang Phromkhon di daerah Khian Sa Surat Thani
Wuth Rakthong berkata, koperasi semua penanam getah di wilayah itu telah membuat keputusan untuk memboikot bengkel dijadualkan berlangsung di Krabi pada Rabu, hari ini.

Menurutnya, program itu dijangka akan dihadiri oleh pemimpin-pemimpin daripada 40 institusi pertanian di seluruh negara.

Wuth mengkritik penubuhan tabung dengan lima syarikat gergasi untuk membeli getah di pasaran tengah selatan.

Katanya, dana itu yang bertujuan untuk membantu meningkatkan harga getah, sebaliknya menyebabkan turun naik harga dalam pasaran.

Beliau juga membidas Lembaga Getah Thailand (RAT) dan kerajaan, yang disifatkannya tidak pernah memberi perhatian yang mencukupi untuk memastikan kestabilan harga getah.

“manakala langkah kerajaan untuk berbelanja lebih daripada dua bilion baht untuk menyokong koperasi untuk membina rumah pemprosesan getah,

“telah terbukti menjadi satu pembaziran wang pembayar cukai,” tegasnya. – sumber Bangkok Post