Hamas Memilih Wanita Pertama Untuk Biro Politik

565
Jamila Al-Shanti, melambai tangan

Pertama kali dalam sejarah, Hamas melantik seorang wanita untuk bertugas sebagai perwakilan di biro politiknya, badan pembuat keputusan tertinggi organisasi.

Jamila Al-Shanti, yang sebelumnya pernah bertugas sebagai menteri dan anggota Majlis Perundangan Palestin, akan bertanggungjawab dalam mempromosikan wanita dalam masyarakat Palestin

Dalam wawancara dengan pihak media, beliau menyatakan rasa gembira dengan pelantikan itu, dan katanya, ia membuktikan bahawa gerakan itu bukan sempit tetapi sebenarnya lebih terbuka.

“Sebagai gerakan wanita (Palestin), kami belum pernah secara rasmi berada di biro politik Hamas sebelumnya, tetapi kami telah bergerak dalam organisasi dan dalam pengambilan keputusan selama tempoh sebelumnya,” kata al-Shanti.

Hamas masih bertujuan untuk mewujudkan sebuah negara Palestin yang merdeka di seluruh wilayah Israel, tanpa sebarang rundingan.

Ia masih menuntut penggunaan jihad, perang suci, untuk mencapai tujuan itu, dan percaya bahawa perjuangan bersenjata harus berterusan sehingga hilangnya Israel .

Al-Shanti bersetuju dengan tindakan Hamas dan mempercayai bahawa perjuangan bersenjata adalah tindak balas semula jadi terhadap tingkah laku Israel.

“Ini bererti bahawa wanita Palestin memiliki identiti dan kekuatan (yang dapat dinyatakan secara langsung) di kancah politik Palestin, dan penyertaan mereka yang efektif telah menjadikan mereka layak berada dalam posisi apa pun,” menurut al-Shanti.

Beliau ialah seorang pelarian Palestin dari Kem Pelarian Jabaliya di Gaza, dipilih pada pemilihan hari Ahad, 14 Mac, sebagai usaha untuk melahirkan pemimpin pelapis baru.

Al-Shanti, yang memiliki Ph.D. dalam bahasa Inggeris, adalah antara beberapa wanita yang terpilih pada tahun 2006 sebagai sebahagian daripada senarai pilihan raya Hamas.

Dilahirkan pada tahun 1957, al-Shanti selalu aktif dalam gerakan wanita Palestin di Gaza dan telah mengasaskan organisasi wanita Hamas.