Clare Rewcastle-Brown Kini Menjadi Orang Buruan?

311

Editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown kini sah menjadi orang buruan apabila Jabatan Peguam Negara (AGC) telah menolak permohonannya supaya pertuduhan fitnah jenayah terhadapnya ditarik balik.

Peguam Rewcastle-Brown Guok Ngek Seong melalui media mengesahkan penolakan surat representasi bertarikh 8 Mac berhubung kes melibatkan Sultanah Terengganu Nur Zahirah.

Di bawah undang-undang berhubung surat representasi, seseorang tertuduh boleh mencadangkan cara lain untuk menyelesaikan perkara itu seperti penarikan balik pertuduhan atau untuk pertuduhan yang lebih ringan dikemukakan.

Menurut surat daripada AGC kepada peguamnya bertarikh 27 Mac, kamar mahkamah menyatakan bahawa surat representasi itu dinafikan kerana terdapat bukti mencukupi untuk mengekalkan pertuduhan masih belum selesai di Mahkamah Majistret di Kuala Terengganu.

Jenayah fitnah yang didakwa keatas Sarawak Report tidak wujud sebagai jenayah di UK tempat editor itu tinggal.

Ia telah dipadamkan daripada buku undang-undang selepas tiada siapa yang didakwa atasnya selama lebih seratus tahun, memandangkan konfliknya dengan kebebasan bersuara.

Sebaliknya, undang-undang tersebut masih terpakai di Malaysia.

Waran tangkap Clare Rewcastle-Brown dikeluarkan kerana tidak hadir ke mahkamah Majistret Terengganu untuk menghadapi pertuduhan yang dibentangkan secara ‘in absentia’ pada September 2021.

Peguam Negara kini telah menjelaskan bahawa dia enggan menggugurkan waran itu atau caj.

Pendakwa raya yang sama juga memohon kepada INTERPOL untuk mendapatkan waran tangkapan dan ekstradisi antarabangsa, menggelar warga UK itu sebagai buruan kerana tidak berada di Terengganu untuk mendengar pertuduhan.