Cadangan Diplomat Mahu Israel Jadi Model Cetuskan Kemarahan

814

Seorang diplomat kanan India telah mencetuskan kontroversi apabila menyeru penggunaan Israel sebagai model di Kashmir dikendalikan oleh India, yang terperosok di bawah kekejaman ketenteraan dan pemadaman internet selama hampir empat bulan hingga sekarang.

Video berdurasi satu jam yang menampilkan konsul umum India di New York Sandeep Chakravorty, konsul umum India di New York, telah menjadi viral di media sosial.

Belau berkata demikian ketika sedang menyantuni sekumpulan kaum Hindu Kashmir yang dikenali sebagai Pandits, pada acara peribadinya di bandar Amerika Syarikat minggu lepas.

“Saya percaya keadaan keselamatan akan bertambah baik, ia akan membolehkan pelarian kembali, dan dalam seumur hidup anda, anda akan dapat kembali … dan anda akan dapat mencari keselamatan, kerana kita sudah mempunyai model di dunia, “kata Chakravorty, merujuk kepada penghijrahan puluhan ribu Hindu Kashmiri pada tahun 1989 setelah pemberontakan bersenjata terhadap pemerintahan India bermula di rantau Himalaya.

“Saya tidak tahu kenapa kita tidak mengikutinya, ia berlaku di Timur Tengah, jika orang Israel boleh melakukannya, kita juga boleh melakukannya,” katanya, sambil menambah kepimpinan India kini “ditentukan” untuk berbuat demikian.

Sehubungan dengan itu, Perdana Menteri Pakistan Imran Khaan mengecam pandangan Chakravorty dan menyifatkannya sebagai “pemikiran fasis kerajaan India”.

“Menunjukkan pemikiran fasis ideologi RSS kerajaan India yang telah meneruskan pengepungan IOJK selama lebih dari 100 hari, menundukkan Kashmiris kepada pelanggaran hak asasi mereka yang paling teruk manakala negara-negara kuat tetap senyap atas kepentingan perdagangan mereka,” kata Imran Khan

RSS (atau Rashtriya Swayamsevak Sangh atau Pertubuhan Patriotik Negara) adalah sebuah organisasi penyokong Hindu yang menarik inspirasi dari Nazi dan mentor parti pemerintah BJP India.

Pakistan, merujuk kepada Kashmir yang dikendalikan oleh India sebagi Jammu dan Kashmir (IOJK), juga mendakwa wilayah Himalaya di Kashmir secara keseluruhannya dan memerintah sebahagian daripadanya.