Terengganu Lakar Sejarah Jaguh Ragbi Malaysia

1486
SERDANG 23 NOVEMBER 2019. Pemain Terengganu meraikan kejayaan muncul juara selepas menewaskan Sabah 26 - 24 pada perlawanan akhir rugbi Piala Agung 2019 di Kompleks Sukan UPM. STR/OWEE AH CHUN.

Mereka adalah jagub baharu sukan ragbi Malaysia, apabila Terengganu melakar sejarah kemenangan mereka dengan memenangi Piala Agong untuk kali pertama pada hari Sabtu.

Negeri pantai timur itu menundukkan juara bertahan Sabah 26-24 dalam perlawanan akhir di Universiti Putra Malaysia di Serdang.

Terengganu akhirnya membuktikan mereka adalah pasukan ragbi No. 1 di Malaysia selepas gagal melepasi halangan terakhir dua kali pada 2015 dan 2017 ke Sabah dan Johor.

Terengganu, yang telah menunjukkan peningkatan besar pada tahun-tahun kebelakangan ini, telah mendahului 14-12 pada separuh masa, meraih mata daripada Josaia Tokarua dan Amirul Mukminin Amizan pada minit ke-32 ke-32, kemudian ditambah oleh Faizal Md Tahir.

Pasukan ragbi ‘penyu’ menambah dua lagi percubaan pada babak kedua menerusi pemain veteran, Syahir Asyraf Rosli (61), Faris Pead, dan Timoci Vunimoku pada minit ke-79.

Sabah mendapat skor menerusi Sakiusa Terence Gavidi pada kesembilan dan Fairuz AB Rahman pada ke-43.

Fairuz, 34, membuktikan dia kekal sebagai pemain terbaik di negara ini selepas melakukan percubaan pertama dan menjaringkan empat penalti pada minit ke-14, 36, 51 dan 74