Bekas Pemain Bola Sepak Terbunuh Dalam Konflik Gaza

694

Bekas Pemain bola sepak Palestin yang terkenal Ahed Zaqout [Gambar atas – paling kiri] telah terbunuh di Gaza selepas Israel membedil rumahnya ketika dia sedang tidur pada Rabu.

Perkhidmatan kecemasan dan jiran beliau bergegas ke rumah bekas bintang bola sepak, yang bekerja sebagai penyampai untuk program sukan Palestin, tetapi tidak dapat menyelamatkan nyawanya.

Zaqout, pemain tengah sebelum beliau menggantung kasut bolanya, akan dikenang sebagai pemain paling menyerlah ketika beraksi di padang menentang pasukan Perancis, termasuk Presiden Uefa Michel Platini pada 1994 persahabatan menentang Palestin.

Empat tahun kemudian, pasukan bola sepak negara Palestin telah diterima ke dalam FiFA dan Julai 2014 mencecah paras tertinggi kedudukan ke-85 dalam persatuan bola sepak dunia.

Walau bagaimanapun, harapan Palestin untuk meningkatkan pasukan kebangsaan mereka terus dihalang oleh konflik rantau itu oleh Israel dan serangan yang sedang berlangsung telah membunuh lebih 1,000 rakyat Gaza.

FIFA kini memantau Israel ke atas dakwaan pelanggaran bola sepak negara Palestin, termasuk menghalang perjalanan pemain untuk menghadiri perlawanan, terutamanya sekatan terhadap negara Palestin selepas bulan Jun.

Presiden FIFA, Sepp Blatter, dalam kenyataan pada akhir bulan Julai, bimbang dan kecewa dengan tindakan Israel.

“Saya amat bimbang dengan keadaan ini di rantau ini Kami kecewa apabila mengetahui bahawa orang-orang dari masyarakat bola sepak yang telah dibunuh.

“FIFA dan saya secara peribadi kesal keadaan ini dan apa-apa bentuk keganasan.”