Arab Saudi Pengimport Senjata Kedua Terbesar Di Dunia

1259

Arab Saudi, yang melancarkan perang melawan pemberontak Syiah Houthi di Yaman, adalah pengimport senjata kedua terbesar dunia selepas India dan ia dibawa masuk 61 peratus Amerika Syarikat dan 23 peratus dari Britain.

Import senjata ke Timur Tengah dan Asia melonjak sejak lima tahun lalu, didorong oleh peperangan dan ketegangan di kawasan tersebut.

Satu kajian baru menunjukkan dalam tempoh antara tahun 2013 dan 2017, kemasukan senjata ke Timur Tengah meningkat dua kali ganda.

Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm (SIPRI) melaporkan, ia meningkat sebanyak 103 peratus berbanding tempoh lima tahun sebelumnya.

Hasil kajian itu juga menyatakan, Timur Tengah menyumbang 32 peratus daripada semua import senjata di seluruh dunia.

Pada hari Jumaat lalu, Britain menandatangani perintah pendahuluan berbilion-pound dari Arab Saudi untuk 48 jet tempur Eurofighter Typhoon, dari pembuat peralatan ketenteraan BAE Systems.

Perjanjian uuruniaga senjata itu mencetuskan perdebatan dan protes yang hangat di UK di mana NGO, Save the Children, meletakkan patung berukuran seorang kanak-kanak berhampiran parlimen.

“untuk menarik perhatian kepada keganasan yang didorong, sebahagiannya, oleh bom buatan British.”

“Konflik kekerasan yang meluas di Timur Tengah dan keprihatinan tentang hak asasi manusia telah membawa kepada perdebatan politik di Eropah Barat dan Amerika Utara mengenai menyekat penjualan senjata,” kata penyelidik SIPRI kanan, Pieter Wezeman.

“Namun AS dan negara-negara Eropah tetap menjadi pengeksport senjata utama ke rantau Timur Tengah dan membekalkan lebih dari 98 peratus senjata yang diimport oleh Arab Saudi,” tambahnya.

SIPRI, sebuah institut bebas, memantau penghantaran senjata secara volum selama tempoh lima tahun untuk mengurangkan turun naik jangka pendek.