Veto Draf Resolusi UNSC, AS Sekat Usaha Global Laksana Gencatan Senjata Gaza

183
Duta Besar AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Linda Thomas-Greenfield mengundi menentang draf resolusi tajaan Brazil semasa mesyuarat Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai konflik antara Israel dan Hamas di ibu pejabat PBB di New York

Apabila dunia berusaha untuk memadamkan api dan membantu mencapai keamanan di Gaza, Washington menggagalkan sekali lagi usaha global dengan memveto Rabu draf resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menggesa gencatan senjata kemanusiaan di Gaza.

Sebagai salah satu daripada lima anggota tetap Majlis Keselamatan PBB, Amerika Syarikat telah menyalahgunakan hak untuk memveto draf resolusi yang mendapat sokongan padu dalam Majlis Keselamatan, yang menakjubkan dan mengecewakan ketika bencana kemanusiaan sedang berlaku di Gaza.

Dunia mempunyai alasan untuk meragui keikhlasan Washington dalam membantu menyelesaikan konflik dan meredakan tragedi kemanusiaan di Gaza.

Gencatan senjata di Gaza untuk menghentikan bencana yang sedang berlaku adalah keutamaan bagi masyarakat antarabangsa. Tetapi dengan memberikan satu-satunya veto pada resolusi yang boleh membawa gencatan senjata dan bantuan kemanusiaan, Amerika Syarikat telah menunjukkan bahawa negara itu mengutamakan pengiraan geopolitik dan strategiknya sendiri daripada menyelamatkan nyawa dan mempromosikan gencatan senjata.

Bertentangan dengan kenyataan Presiden AS Joe Biden baru-baru ini bahawa “kepimpinan Amerika adalah apa yang menyatukan dunia,” ironisnya, Amerika Syarikat, dengan memveto draf resolusi, sebenarnya menyekat usaha global untuk merapatkan jurang untuk mencapai titik persamaan.

Malah, Washington telah menghalang proses damai di Timur Tengah dari semasa ke semasa. Bekas Presiden AS Donald Trump mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel dan memindahkan Kedutaan AS di Israel ke Baitulmaqdis terhadap amalan antarabangsa, yang mencetuskan tindak balas di dunia Arab dan menanam satu lagi bom jangka.

Kini dengan api perang merebak dan orang awam yang tidak bersalah menderita, Amerika Syarikat datang untuk menyekat resolusi yang boleh membawa harapan kepada rantau itu.

Seperti yang dikatakan laporan Al Jazeera, selepas berdekad-dekad kegagalan AS yang mahal di Timur Tengah, baik di peringkat strategik dan diplomatik, kalah dalam peperangan dan gagal menjadi pengantara keamanan, Amerika Syarikat nampaknya ketagih dengan kekacauan Timur Tengah.

Pastinya, isu Palestin-Israel adalah rumit, dan adalah mustahil untuk menyelesaikan isu itu dalam masa yang singkat. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk mencapai gencatan senjata segera dan menyeluruh untuk konflik Palestin-Israel semasa.

Amerika Syarikat harus memainkan peranan yang membina, bukannya mencurahkan bahan api ke atas api.