Tentera Mesir Bekerjasama Dengan Israel Membunuh Pejuang

918

Kumpulan bersenjata, Ansar Beit al-Maqdis berkata, pesawat ‘drone’ (tanpa pemandu) Israel adalah dalang di sebalik serangan yang membunuh empat pejuang mereka pada hari Jumaat.

Mereka mendakwa pihak tentera Mesir telah bekerjasama menyelaraskan serangan dengan tentera Israel laknatuLlah.

Helikopter Mesir telah melancarkan serangan baru ke atas kumpulan bersenjata di wilayah Sinai itu, dimana tentera Mesir mengesahkan bahawa serangan udara Jumaat yang membunuh empat pejuang, telah dijalankan oleh salah satu daripada kapal terbang itu.

Terdapat laporan oleh media Mesir yang belum disahkan tentang beberapa mangsa yang maut dalam serangan terbaru pada hari Sabtu, apabila helikopter ‘Apache’ menyerang kawasan selatan Sheikh Zuwaid di utara Sinai.

Seorang saksi memberitahu Al Jazeera bahawa tentera pejuang menyerang balas dengan menembak ke arah helikopter.

Pengebumian telah diadakan untuk para pejuang pada hari Sabtu, dengan mayat mangsa diarak melalui beberapa bandar sempadan di Sinai [Gambar atas].

Berpuluh-puluh orang di atas kenderaan pacuan empat roda dengan memasang bendera hitam berarak melalui bandar-bandar, dalam tindakan menentang langkah tentera Mesir.

drone“Wira kami menjadi syahid dalam tugas jihad mereka terhadap orang-orang Yahudi dalam serangan roket ke atas tanah-tanah yang diduduki,” Ansar Bayt al-Maqdis berkata melalui kenyataan di laman webnya.

Beberapa jam kemudian, helikopter tentera Mesir mensasarkan pejuang dalam serangan baru berhampiran kampung Touma di utara Sinai, menurut saksi.

Kolonel Ahmed Aly, jurucakap tentera, berkata dalam satu kenyataan bertulis bahawa tentera menyerang dan menangani sekumpulan pengganas yang terlibat dalam beberapa serangan yang lalu di semenanjung.

Sementara itu, orang-orang yang tidak dikenali melepaskan tembakan ke arah balai polis di bandar pantai Al Arish tanpa sebarang laporan mangsa yang terbunuh samada di sebelah pejuang atau pun pihak tentera Mesir.

Pejuang berpangkalan terutamanya di utara Sinai berhampiran sempadan Israel telah meningkatkan serangan ke atas pasukan keselamatan dan sasaran lain sejak Julai 3, apabila tentera menggulingkan Presiden Mohamed Morsi dan menubuhkan sebuah kerajaan sementara di Kaherah.

Tetapi tentera tidak mahu berhadapan dengan pejuang-pejuang di dalam bandar-bandar agar tidak mencetuskan puak-puak yang ketat-bersatu, kata sumber tentera.

Terdapat telah laporan yang bercanggah mengenai punca serangan Jumaat.

Mesir dan Israel telah bekerjasama dalam menangani kumpulan-kumpulan bersenjata di Sinai pada masa lalu. Tentera Mesir berkata pada hari Rabu ia telah membunuh 60 pejuang di Semenanjung Sinai dalam sebulan sejak Mohamed Morsi telah digulingkan sebagai presiden.