Taman Tema Air Tarikan Baru Di Kemasik

18747

Oleh : Khalid Abdullah

KEMAMAN – Taman tema air terulung di sini, yang sedang dalam pembinaan membabitkan kos lebih RM3 juta, siapnya nanti pasti menjanjikan pengalaman menyeronokkan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, Ir Saiful Azmi Suhaili berkata, taman tema air itu dibangunkan oleh usahawan terkenal di Kemasik, Dato’ Haji Khaidir Khana Hamzah di atas tanah kepunyaan beliau seluas enam ekar.

“Lokasi taman tema air ini sangat strategik dan tidak jauh dari pusat membeli-belah terkenal Mesra Mall, iaitu di Kampung Baru Kiri berhampiran Kemasik,

“Difahamkan akan akan mula beroperasi dalam beberapa bulan lagi iaitu awal Januari 2019 ini,” kata Ir Saiful Azmi.

Beliau berkata demikian ketika ditemui melawat tapak cadangan Taman Tema itu ketika  pada pagi Jumaat, 27 Julai.

Sehubungan dengan itu, beliau yang juga Pengarah Syarikat Hamzah Ibir Sdn Bhd, Dato’ Haji Khaidir Khana Hamzah berkata, idea pembinaan taman tema tersebut tercetus apabila melihat kesungguhan ADUN Kemasik berusaha keras memajukan bandar tersebut.

Menurut Ir Saiful bandar Kemasik yang sebelum ini diwakili oleh BN telah banyak ketinggalan dan tidak mencerminkan sebagai sebuah bandar industri gas dan minyak.

“Pihak syarikat akan menyiapkan taman tema ini secepat mungkin, ianya merangkumi dua fasa pembinaan untuk kerja-kerja bagi fasa pertama sebuah kolam untuk aktiviti sukan air dan kerja-kerja berkaitan bakal siap dalam beberapa bulan lagi.

“Selepas siap untuk fasa pertama, taman tema air ini akan mula dibuka secara berperingkat.

“Selepas semua kerja-kerja pembinaan selesai dalam masa dua tahun dari sekarang, taman tema yang dinamakan sebagai ‘Taman Rehlah DKK’ ini bakal menjadi tarikan dan pilihan ramai pengunjung,” ujar Dato’ Khaidir Khana.

Beliau juga berkata, siapnya taman tema air itu nanti, ia bakal mampu menampung 3,000 orang pada satu masa dan menawarkan peluang ekonomi kepada masyarakat setempat.