Sri Lanka Isytihar Darurat!

5909
.Pasukan Petugas Khas Sri Lanka dan pegawai polis berdiri di hadapan sebuah rumah terbakar selepas pertempuran antara dua komuniti di Digana, daerah pusat Kandy, Sri Lanka pada 6 Mac 2018. (Foto Reuters)

Pemerintah Sri Lanka telah mengenakan keadaan kecemasan di seluruh negara untuk mengambil tindakan tegas terhadap orang-orang yang menghasut keganasan komunal.

Jurucakap kerajaan berkata, tindakan tersebut diambil selepas perintah berkurung dikuatkuasakan di pusat bandar Kandy, padaIsnin, selepas ketegangan yang berlaku beberapa hari antara komuniti agama dengan seorang lelaki Buddha yang dibunuh dan perniagaan Muslim terbakar.

Polis berkata terdapat rusuhan dan serangan pembakaran sejak hujung minggu di daerah Kandy, manakala sumber lain memberitahu keganasan itu menyebar ke seluruh negara pulau Asia Selatan itu.

Pada masa lalu, keganasan agama dan etnik telah menyebabkan kematian di  Sri Lanka , di mana umat Islam menyumbang 10 peratus daripada 21 juta penduduk, dan Buddha Sinhalese membentuk hampir 75 peratus daripadanya.

Satu lagi komponen rakyat sebanyak 13 peratus terdiri daripada penduduk Hindu.

Sesetengah pemerhati menyalahkan organisasi Buddha Nasional Bodu Bala Sena (BBS) kerana keganasan yang sedang berlaku.

Pada Februari 2018, lima orang cedera dan beberapa kedai dan masjid telah rosak semasa pertembungan antara kumpulan Buddha dan Islam.

Pada bulan Jun 2014, kempen anti-Islam telah dilancarkan berikutan rusuhan Aluthgama yang menyebabkan ramai yang terkorban.

Beberapa kumpulan Buddha pulan ‘bertubi-tubi’ menuduh kumpulan Muslim memaksa penganutnya untuk menukar agama dan merosakkan tapak arkeologi Buddha.

Presiden  Maithripala Siresena  bersumpah untuk menyiasat jenayah anti-Islam setelah berkuasa pada tahun 2015, tetapi tidak ada kemajuan yang signifikan telah dilaporkan

Artikel berkaitan;

Ujian Kepada Umat Islam Sri Lanka