‘Rice Cooker’ Penyebab Diabetes Dan Kanser?

2376

Oleh : Dr. Suhazeli Abdullah

Saya membaca satu tulisan seorang ibu yang mengulas lanjut satu ceramah yang dihadiri beliau anjuran sekolah anaknya. Ceramah yang disampaikan oleh Pak Anto dari Lembaga Konsultan Kanker Indonesia.

Ulasan tersebut berkisar mengenai bahaya menggunakan/menghangatkan kembali nasi dalam “Rice Cooker” melebihi 12 jam. Dakwaan dari penceramah tersebut bahawa amalan sedemikain boleh menyebabkan diabetis dan cancer.

Diakhir tulisan berkenaan, terdapat beberapa senarai sayur-sayuran anti cancer yang disarankan oleh institut pencegahan cancer. Begitu juga dimuatkan tulisan bahawa penemuan resepi baru dari Negeri China dengan blender 12 batang kacang bersama 1 buah tomato adalah ubat paling mujarab bagi penyakit diabetes.[1]

Sekali baca saya sudah tahu bahawa artikel berkenaan adalah ‘copy paste’ dari laman web Indonesia, yang mungkin udah berlegar sejak tahun lepas. Cuma sedikit ubahsuaian ayat supaya nampak keMelayuan. Seperti kanker==>Cancer, Magic Com==>Rice Cooker dan beberapa perkataan lagi. Begitu juga tulisan yang mengaitkan pesanan dari doktor China berkenaan, juga telah di copy paste dari laman sosial lain supaya cerita nampak gempar.[2]

Artikel berkenaan sudah banyak disanggah oleh beberapa doktor pakar dari Indonesia sendiri.[3,4] Malah Pak Anto yang disebut-sebutkan itu tak diketahui siapa dalam Lembaga Konsultan Kanker Indonesia.

Nasi adalah sejenis karbohidrat kompleks. Bagi individu yang berpenyakit diabetes, dinasihatkan mengambil karbohidrat secara sederhana. Karbohidrat dalam nasi ini akan dicernkan dalam perut menjadikan gula yang lebih ringkas.

Terdapat kajian mengatakan nasi yang disimpan lama akan sedikit tinggi kandungan gula (indeks glisemik). Ini kerana karbohidrat yang lama tersimpan akan mula terurai dengan pengoksidaan. Tetapi tidak sesekali akan bertukar menjadi bahan karsinogeik (pencetus kanser). Makan ajelah, jangan basi sudah.

Beberapa artikel dari barat cuba mengaitkan memakan nasi penyebab kanser kerana kulit nipis beras mengandungi arsenik, yang akhirnya mendatangkan risiko kanser. Tetapi Badan Berkuasa Makanan dan Ubatan (FDA) telah menjamin bahawa paras arsenik dalam bijirin yang bersumberkan dari tanah seperti beras adalah selamat dimakan.[5] Ironinya pihak barat yang ingin memburukkan nasi sebagai makanan ruji Asia dan menaikkan produk gandum mereka.

Tulisan berkaitan dengan sayuran anti kanser itu, tidak perlu saya ulas lanjut, kerana tiada pun pembuktian secara saintifik. Dengan tidak menafikan bahawa sayuran berkenaan berkhasiat untuk dimakan. Kebanyakan sayuran adalah anti oksida, baik untuk kesihatan secara umum. Saya pun selalu menggalakan kepada pesakit saya untuk mengambil sayur sebanyak-banyaknya.

Konsep pinggan Suku-suku-separuh yang dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia patut diamalkan.

Pautan
[1] 5 kebiasaan menyebabkan diabetes dan kanker. http://www.netralitas.com/kesehatan/read/11480/awas-5-kebiasaan-ini-memicu-anak-menderita-kanker-dan-diabetes
[2] Sayuran anti kanker. https://web.facebook.com/KebajikanDe/posts/652526714810884?refid=18&__tn__=R&_rdc=1&_rdr
[3] Benarkah dilarang memakan nasi hangat? https://health.detik.com/read/2016/10/19/143134/3324409/1410/benarkah-dilarang-makan-nasi-yang-dihangatkan-selama-12-jam-di-magic-jar
[4] Nasi hangat beracun. http://health.liputan6.com/read/2631482/makan-nasi-yang-dihangatkan-bisa-beracun
[5] Beras mengandungi arsenik. https://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/metals/ucm319870.htm