Normalisasi Dengan Rejim Israel Membawa Orang Arab Menuju Kemusnahan

236

Pergerakan penentangan Hamas Palestin telah mengecam beberapa negara Arab berhubung penubuhan “hubungan diplomatik” dengan Israel, dengan menyatakan bahawa normalisasi dengan rejim penjajah Tel Aviv telah membawa dunia Arab tidak lain daripada kemusnahan.

“Entiti Israel yang merampas telah menawarkan orang Arab tidak lain daripada kemusnahan selepas normalisasi hubungan diplomatik dengan beberapa negara Arab. Ketegangan yang meningkat di seluruh wilayah yang diduduki berkemungkinan mencapai tahap berbahaya berikutan langkah-langkah peningkatan rejim,” kata Khaled Meshaal, ketua pejabat kumpulan Palestin di diaspora, pada malam Sabtu.

Beliau menyifatkan normalisasi hubungan antara beberapa negara Arab dan Israel sebagai berbahaya untuk kedua-dua generasi sekarang dan akan datang dunia Arab dan Islam, dan keselamatan serantau.

“Objektif utama normalisasi adalah pemusnahan negara Arab. Ia adalah tikaman di belakang negara Palestin,” kata pegawai kanan Hamas itu.

Rejim Israel, di bawah Perjanjian Abraham yang diuruskan oleh AS, menormalkan hubungan diplomatik dengan Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, Sudan dan Maghribi pada 2020.

Pemimpin Palestin, aktivis dan rakyat biasa telah berulang kali menolak perjanjian normalisasi Arab-Israel sebagai “tikam di belakang” perjuangan Palestin dan rakyat Palestin.

Di bahagian lain dalam ucapannya, Meshaal menyatakan bahawa pentadbiran Israel berhaluan kanan yang diketuai oleh perdana menteri Benjamin Netanyahu telah menetapkan peningkatan ketegangan di al-Quds, perkarangan Masjid al-Aqsa dan Tebing Barat dalam agendanya, menekankan bahawa “Keamanan tidak boleh dicapai tanpa rintangan, dan ia tidak akan mampan sebaliknya.”

Beliau berkata situasi di lapangan akan membara semasa bulan puasa Ramadan berikutan pencerobohan berterusan rejim Israel dan jenayah berulang.

“Kami menghadapi situasi yang sukar. Rakyat Palestin tahu bahawa pembebasan tanah air mereka hanya akan berlaku melalui penentangan habis-habisan.

“Rakyat Palestin mesti bersatu di medan perang. Kita mesti bersatu menentang kabinet samseng, kerana barisan penentang bersatu di Nablus, Jenin, jalur Gaza dan tempat lain,” kata pemimpin Hamas itu.

Meshaal mengecam mesyuarat pegawai kanan Israel, Pihak Berkuasa Palestin (PA), Amerika Syarikat, Jordan, dan Mesir baru-baru ini di bandar peranginan Jordan Aqaba, dengan berkata, “Penjenayah Zionis tidak terikat dengan sebarang perjanjian. Inilah yang kami lihat selepas apa yang dipanggil mesyuarat keselamatan Aqaba — sekali digigit, dua kali malu.”

Ketegangan telah meningkat di seluruh Tebing Barat yang diduduki apabila tentera Israel melancarkan serbuan setiap hari dengan alasan untuk menahan apa yang disebut oleh rejim sebagai “kehendak” rakyat Palestin. Serbuan biasanya membawa kepada serangan maut terhadap penduduk.

Sejak beberapa bulan lalu, Israel telah meningkatkan serangan ke atas bandar dan bandar Palestin di seluruh wilayah yang diduduki. Akibat serangan ini, berpuluh-puluh rakyat Palestin telah kehilangan nyawa mereka dan ramai lagi telah ditangkap.

Seorang pekerja bantuan Palestin terbunuh, ratusan yang lain cedera, dan berpuluh-puluh rumah serta kereta dibakar semasa amuk minggu lalu oleh pelampau Yahudi di bandar Huwwara.

Pada 22 Februari, konfrontasi meluas berlaku di Nablus. Tentera Israel menyekat semua pintu masuk ke bandar utara Tebing Barat yang diduduki sebelum mengepung sebuah rumah dengan dua pejuang penentang Palestin berprofil tinggi, yang dikenali sebagai Hossam Isleem dan Mohammad Abdulghani.

Susulan serbuan itu, sekurang-kurangnya 11 rakyat Palestin, termasuk dua pejuang penentangan, terbunuh. 102 orang lagi turut cedera – 82 terkena peluru hidup, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Lebih-lebih lagi, pada 26 Januari, tentera Israel menyerbu bandar Jenin dan kem pelarian jirannya di utara Tebing Barat yang diduduki, membunuh sepuluh rakyat Palestin dalam satu lagi serbuan maut dalam beberapa tahun.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menandakan tahun 2022 sebagai tahun paling dahsyat bagi rakyat Palestin di Tebing Barat dalam tempoh 16 tahun.

Tentera Israel membunuh sekurang-kurangnya 171 rakyat Palestin di Tebing Barat dan menduduki al-Quds Timur tahun lalu, termasuk lebih 30 kanak-kanak. Sekurang-kurangnya 9,000 yang lain turut cedera.