Muslimat Sedia Promosi ‘Sweet Latas’

1757

Oleh : Azizah Mahmood

KUALA NERUS – Muslimat PAS Negeri Terengganu bersedia mempromosikan ‘Sweet Latas’, produk baru hasil keluaran Lajnah Asas Tani dan Alam Sekitar (LATAS) PAS Negeri Terengganu.

Ketuanya Hajah Zarani Othman berkata, beliau yakin muslimat boleh pergi lebih jauh untuk mengedarkan benih ubi keledek itu.

“boleh dijadikan satu sumber untuk sara diri, mahupun secara komersial…….(dan) penanaman ubi yang kita beri nama ‘Sweet Latas’ dilihat mampu menembusi pasaran,

“jika ditanam secara komersial bahkan boleh menjana ekonomi,” ujarnya.

Beliau berkata demikian selepas mendengar taklimat tentang usaha pembiakan beih baharu itu oleh Ahli Jawatankuasa LATAS Negeri, Tuan Hj Mohamad Said di Kampung Pusu Tiga, Wakaf Tembesu di sini, pada Khamis 26 Oktober.

Menurutnya, ‘Sweet Latas’ boleh bersaing dalam pasaran kerana masa penghasilannya yang pendek.

“Ini kerana, ianya satu tanaman yang boleh bersaing dengan jenama-jenama ubi lain dan hanya mengambil masa lebih kurang tiga bulan untuk menikmati hasilnya,” jelasnya.

Sehubunga itu, Pengerusi LATAS Muslimat Terengganu, Puan Rohani Awang berkata, pihaknya merasa bertuah kerana mendapat tunjuk ajar daripada Haji Mohamad, selaku mantan Timbalan Pengarah Pertanian Negeri Terengganu.

“dan hari ini juga kita sendiri berpeluang turun ke kebun, dan menggali sendiri untuk melihat hasilnya,

“saya amat berharap ilmu ini dapat kita kembangkan di kawasan masing-masing, dan kita harap akan terus dibimbing sehingga mampu untuk mempunyai kebun sendiri di peringkat kawasan masing-masing,” tegasnya.

Program lawatan sambil belajar itu turut dihadiri oleh Setiausaha LATAS Terengganu, Raof Mohd dan Timbalan Ketua Muslimat,YM Raja Endun Raja Abdul Rahman.