Morsi Diguling Kerana Menentang Rasuah dan Penyelewengan Industri Minyak dan Gas

989

Kemenangan bekas ketua tentera Mesir Abdul Fattah al-Sisi tidak akan membawa rakyat kepada kehidupan yang lebih bahkan Mesir sedang menghadapi krisis tenaga yang, menyebabkan negara itu bergantung hayat kepada negara haram Israel.

Negara tersebut yang merupakan negara pengeluar minyak dan gas terbesar di Afrika, sebaliknya kini terpaksa tunduk kepada rejim Israel kerana skandal, penyelewengan dan rasuah yang didalangi tentera Mesir sendiri.

Israel_Gaza_Palestine_Natural_GasSelepas Israel menduduki Semenanjung Sinai pada tahun 1967, minyak dan gas telah dipam keluar dari wilayah itu sepanjang 1970-an.

Sehinggalah pada tahun 1979, perjanjian damai Kem David sebenarnya bukan hanya mengembalikan Sinai kepada Mesir, tetapi ia juga merupakan perjanjian bagi memastikan bahawa Mesir akan membekalkan minyak kepada rejim Israel beretrusan pada tahun-tahun akan datang.

“Persetujuan mereka dengan jaminan Israel mendapat bekalan minyak dari Semenanjung Sinai,” kata Professor James Stocker dari Universiti Trinity Washington memberitahu Al Jazeera.

“mereka mahu memastikan bahawa mereka terus memenuhi keperluan tenaga mereka menggunakan bidang-bidang minyak,” katanya.

Selain bekalan tenaga itu, persetujuan dalam perjanjian kem David membawa bersama-sama perkhidmatan tentera dan risikan kedua-dua negara, dalam hubungan yang kini telah berlanjutan selama beberapa dekad.

Pada tahun 1994, berikutan Perjanjian Oslo, di mana rakyat Palestin yang diiktiraf secara rasmi Israel, Mesir dan Israel berada dalam kedudukan yang lebih mudah untuk melanjutkan proses kembali normal.

konspirator minyak dan gas mesiraPada tahun yang sahaja, pelaburan Israel telah dibuat di sebuah kilang penapis petroleum $ 1.2bn di Iskandariah, yang dipanggil Penapisan Minyak Timur Tengah atau “MIDOR”.

Perjanjian itu membawa bersama-sama individu-individu daripada perisikan Mesir dan Israel.

Hussein Salem, seorang bekas pegawai perisikan Mesir adalah individu yang terlibat bersama rakan sejawatnya Yossi Maiman, bekas ejen perisikan Mossad Israel.

Hussein telah mengatur anak didik beliau, seorang jurutera yang bernama Sameh Fahmy, untuk menyelia MIDOR.

Mereka menggunakan rangkaian lanjutan mereka dalam perisikan dan masyarakat perniagaan untuk menjamin tawaran gas bilion dolar dari Mesir ke Israel berlangsung.

Berikutan inisiatif itu, Sameh Fahmy, dengan bantuan Hussein Salem, menjadi menteri petroleum Mesir.

SC20140611-040237“Kehadiran Sameh Fahmy sebagai menteri mentakrifkan satu era baru bagi sektor tenaga di Mesir, di mana sumber-sumber (gas dan minyak) diuruskan oleh Perisikan Mesir,” kata Hatem Azzam, yang merupakan seorang ahli parlimen di Mesir pada tahun 2012.

Dengan Fahmy sebagai menteri minyak, Salem dapat menubuhkan sebuah syarikat swasta, syarikat Gas Timur Mediterranean (EMG) dengan rakan sejawatannya dari Israel Yossi Maiman.

EMG telah membina saluran paip yang menghubungkan bandar pantai Mesir El Arish sehingga Ashkelon Israel dengan satu tujuan, untuk membekalkan gas asli Mesir ke Israel.

DALAM tahun 1990-an dan 2000-an, Hussein Salem, Yossi Maikan dan lain-lain termasuk Hosni Mubarak telah mengaut untuk berbilion-bilion dolar ke dalam poket mereka melalui tawaran harga gas yang murah kepada Israel.

Melalui dokumen sulit yang diperolehi oleh Al Jazeera, penganalisis tenaga Mika Minio-Paluello telah mengira jumlah wang yang rakyat Mesir hilang dalam tawaran gas itu.

Tawaran penjualan gas kepada Israel telah menyebabkan rakyat Mesir rugi kerana hilang pendapatan tidak kurang $11bn.

Ekoran dakwaan rasuah dan penyelewengan ditambah dengan kontroversi penjualan minyak kepada Israel telah menyumbang kepada kebangkitan rakyat dan revolusi yang melanda Mesir pada 25 Januari, 2011.

Gabungan pelbagai penunjuk perasaan, akhirnya disokong oleh tentera Mesir, memaksa Presiden Hosni Mubarak keluar dari pejabat pada 11 Februari, tetapi Hussein Salem dapat lari dari negara itu untuk mengelak penangkapan.

Pengekspotan gas kepada Israel kekal walaupun selepas bantahan harian memuncak dengan peletakan jawatan Mubarak, telah menimbulkan kemarahan rakyat Mesir menyebabkan sekurang-kurangnya 15 pengeboman paip di Sinai akhirnya membawa aliran gas ke Israel terhenti pada tahun 2011.

SC20140611-035810Majlis tentera tertinggi Tentera Mesir, yang telah mengawasi tempoh pasca-Mubarak peralihan, terpaksa akur kepada panggilan oleh kuasa-kuasa revolusioner untuk menghentikan eksport gas kepada Israel.

Selepas Mohamed Morsi memasuki pejabat pada bulan Jun 2012, berikutan pilihan raya presiden yang bebas dan adil yang pertama dalam sejarah Mesir, dia cuba untuk berhadapan dengan rasuah yang berleluasa dalam sektor tenaga.

Sameh Fahmy dan Hussein Salem, yang telah lari meninggalkan Mesir ke Sepanyol di mana beliau telah tinggal dalam buangan, dijatuhi hukuman 15 tahun penjara untuk peranan mereka dalam menjual gas asli kepada Israel di bawah kadar pasaran.

Tempoh Morsi di pejabat tidak kekal lama, kerana percubaan beliau untuk berhadapan dengan rasuah dalam sektor tenaga.

“Presiden Morsi menghadapi banyak tekanan dengan semua rangkaian rasuah yang wujud dalam perisikan, dalam tentera,

“Rangkaian rasuah tenaga (minyak dan gas) adalah salah satu sebab paling kuat mengapa para pemimpin, para jeneral tentera, memutuskan untuk membuat rampasan kuasa lebih Morsi.”kata Hatem Azzam

Sungguhpun kebangkitan rakyat dan pemberontakan 2011 memaksa Hosni Mubarak meletakkan jawatan dan tetapi sektor tenaga Mesir kekal dalam tangan pihak perisikan dan tentera yang berkuasa.

Mereka telah menjadi krisis kekurangan minyak dan gas, yang berpunca dari tindakan menjual gas kepada Israel sebagai senjata menentang Morsi.

krisis minyak mesirMenjelang rampasan kuasa tentera menggulisngkan Morsi pada 3 Julai, 2013, kekurangan tenaga negara adalah satu isu yang memberi laluan kepada banyak kebencian terhadap kerajaan Morsi di kalangan orang-orang Mesir.

“Mesir terdesak. Terdapat barisan (yang panjang kenderaan) di luar stesen minyak. Hampir setiap malam ada ‘blackout’.

“Anda tidak pernah tahu apabila ia akan menjadi, “kata Mika Minio-Paluello, seorang penganalisis tenaga, memberitahu Al Jazeera.

“Tentera Mesir menggunakan bekalan petrol di stesen minyak sebagai senjata untuk menumbangkan Morsi,” kata Azzam.

“Satu hari selepas rampasan kuasa, semua (kenderaan yang) berbaris gilir ini telah hilang dan segala-galanya kembali kepada normal,”tambahnya