Kerosakan Begitu Lama Mengambil Masa Untuk Diperbaiki

3960

MARANG – Kerosakan yang berlaku dalam pemerintahan kerajaan sebelum ini telah begitu lama dan akan mengambil masa untuk diperbaiki.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan, Ustaz Mohd Nor Hamzah bersyukur kerana PAS telajh diberi peluang oleh rakyat menjadi pemerintah untuk membaikpulih kerosakan tersebut.

“kita bergembira kerana dalam waktu yang singkat ini Allah ta’ala telah memberi ruang kepada kita (dengan) kemenangan,

“untuk mengubah system yang ada dan kehidupab umat bagi membendung kerosakan dalam masyarakat,

“sudah tentu dalam tempoh 30 hari ini, kita tidak mampun untuk membuat pembaikan seluruhnya, kerana kerosakan yang telah berlaku begitu lama,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan khutbah Aidilfitri 1439H di Masjid Titian Baru, Kedai Buloh, Bukit Payong, Jumaat 15 Jun 2018.

Menurutnya, nabi Muhammad SAW telah mengambil tempoh 13 tahun di Mekah dalam usaha memperbaiki kerosakan yang berlaku pada zamannya.

Katanya, Allah telah mengajar manusia dalam al-Quran Allah boleh menjadikan sesuatu dengan kuasanya tetapi menjadikan langit dan bumi pada tujuh hari kerana mahu menunjukkan, sesuatu itu mempunyai peringkat.

“demikianlah kalau mahu menubuhkan sebuah kerajaan Islam yang baik, dan memperbaiki sisitem yang telah solak begitu lama, sudah tentulah ia menambil masa,” tegasnya.

Justeru itu, ia menyeru kerjasama daripada semua pihak, untuk kembali kepada ajaran Islam, dalam memperbaiki seluruh sistem yang ada.