Kaji Kecekapan TNB Sebelum Naikkan Tarif

3151

Berikutan kenaikan harga petrol dan diesel baru-baru ini , subsidi gula putih telah dikeluarkan dan GST 6% yang akan dilaksanakan dari tahun 2015. Selain itu, tarif elektrik juga akan meningkat sebanyak 5% kepada 10% daripada awal tahun depan walaupun margin sebenar masih belum diputuskan oleh Kabinet.

Sebelum kita juga boleh menjadi sebuah negara yang berpendapatan tinggi, kita perlu terlebih dahulu menanggung beban kenaikan harga .

Kerajaan telah cuba untuk mengurangkan perbelanjaan dan mengecutkan defisit belanjawan iaitu dengan secara beransur-ansur menghapuskan subsidi. Kerajaan membelanjakan sehingga RM12 bilion untuk subsidi bahan api setiap tahun, dan kini menyematkan harapan pada beban fiskal dikurangkan melalui tarif elektrik meningkat .

Sebagai hakikatnya, sejak harga minyak dinaikkan pada bulan Oktober, khabar angin mempunyai bahawa tarif elektrik tidak lama lagi akan mengikuti dan margin dapat setinggi 14.9 %, dua kali ganda purata 7.12 % dalam kenaikan terakhir pada bulan Jun 2011.

Walaupun margin masih belum diluluskan oleh Kabinet, ia kelihatan pasti bahawa tarif elektrik adalah baik dalam perjalanan ke atas. Walau bagaimanapun, memandangkan Malaysia adalah pengeluar gas asli dan petroleum , 10-20 % daripada kenaikan elektrik dalam jangka masa singkat dua tahun telah sesungguhnya membangkitkan kontroversi.

Tentu Tenaga Nasional memerlukan pendapatan tambahan untuk mengekalkan operasinya, kerajaan juga perlu mengambil kira kesan-kesan rantaian yang datang dengan kenaikan drastik tarif elektrik. Semua bangunan perlu menggunakan tenaga elektrik , sama ada rumah-rumah kediaman, sekolah, kilang atau perniagaan kecil.

Walaupun kerajaan memberi jaminan kepada orang ramai bahawa kenaikan tidak akan menambah beban keluarga berpendapatan rendah, isi rumah yang menggunakan kurang daripada RM20 elektrik sebulan akan terus dikecualikan atau minimum diselaraskan , masalahnya ialah kenaikan ini secara langsung akan meningkatkan operasi kos perniagaan di semua sektor, khususnya pengguna berat seperti industri berat, pengeluar bahan binaan dan pengeluar lain . Harga produk yang berkaitan akan melonjak dengan sewajarnya dan kos itu akhirnya akan dipindahkan kepada pengguna.

Ia adalah diramalkan bahawa orang biasa perlu bersedia lagi dengan pusingan beban tekanan inflasi, menambah beban kewangan mereka.

Selain daripada kos elektrik meningkat , rakyat Malaysia juga perlu bersedia untuk kesan daripada pelaksanaan berlaku 6% GST , terutamanya tengah dan golongan berpendapatan rendah . Dengan taraf hidup rakyat menurun, bagaimana kita boleh bergerak ke hadapan ke arah matlamat sebuah negara maju ?

Sebelum meluluskan margin kenaikan tarif elektrik , Kabinet perlu pertama mempertimbangkan pengaruh meluas daripadanya manakala menimbang cara-cara lain untuk mempelbagaikan beban kuasa seperti angin dan sumber kuasa solar.

Selain itu , kerajaan juga perlu mengkaji semula kecekapan operasi TNB dan juga perjanjian dengan pengeluar tenaga bebas (IPP). Terdapat syarat-syarat yang tidak adil dalam perjanjian pembelian tenaga yang ditandatangani dengan IPP yang diterjemahkan ke dalam tarif elektrik tidak menguntungkan.-MySinChew