Janganlah Rakyat Jadi Mangsa Kerana Nafsu

2352

– Selesaikan Pembinaan Projek Perumahan Padang Setengge

HULU TERENGGANU – Mohd Faizal Mohd Nor telah membeli rumah Fasa 3 di Projek Permuhan Padang Setengge, merasa sedih kerana kediaman yang dibeliny telah ‘hancur sebelum siap’.

Katanya, duit pembayaran rumah tersebut adalah dari titik peluhnya sendiri dan bukan senang baginya mahu menghimpunkan wang tersebut.

”duit yang yang kami bayar tu buka kami kutip dari pokok….kami bekerja dan bukan senang kali nak dapat duit,

”bayar sahaja….tapi runah ‘hancur’…..sedih, isteri saya menangis tengok rumah (yang terbengkalai) itu,” ujarnya.

Beliau berharap pihak yang berkenaan memberikan hak kepada semua pemilik yang telah membeli rumah terbabit.

Seorang lagi pembeli, Mohd Aidil Adha Abdul Rahman mahu pihak bertanggungjawab menyelesaikan segera masalah pembinaan rumah itu.

Katanya, ia bagi menyelesaikak kekusutan yang sedang dihadapi oleh sebahagian penduduk Kuala Berang yang memerlukan tempat tinggal.

”saya dah bayar deposit tapi bayaran bulanan tak buat lagi sebab bank tu sekat pinjaman saya….bukan tak lulus, dia dah lulus setahun kemudia dia hantar surat kepada saya,

”(bank) mengatakan pemaju permahan ini SE Purnama (Developemnt Sdn Bhd) memang bermasalah dengan apa yang dia buat,” jelasnya.

Beliau yang telah membli rumah itu pada tahun 2014, kesal atas apa yang berlaku setelah empat tahun masa berlalu.

Katanya beliau telah membayar wang pendahuluan sebanyak RM10,000.00 berserta dengan pembayaran insuran.

”setelah lama saya buat bayaran…..saya datang sini nak tengok rumah…..memang (pembinaannya) tidak bergerak (tidak ada kemajuan),

”kemudia saya naik ke pejabat (beberapa kali akhirnya) dia kata ‘kontrakor’ terbabit ada masalah,” katanya lagi.

Kedua-dua pembeli tersebut berkata demikian ketika ditemui da kawasan projek tersebut pada Jumaat, 13 April.

Sehubungan itu, Setiausaha PAS Terengganu menggesa kerajaan menyelesaikan masalah pembinaan rumah itu, yang sudah tergendala sekian lama.

”projek rumah Padang Setengge ini memang projek yang dah lama, tanah ini memang digazetkan untuk perumahan sejak zaman Barisan Nasional sebelum PAS memerintah pada tahun 1999,

”janji untuk buat rumah mampu milik untuk rakyat, tak buat-buat…….janji bila tiap kali pilihan raya tapi tak buat,” tegasnya.

Katanya, Timbalan Perdana Menteri datang ke Hulu Terengganu pada 12 April, janji pula mahu membina 20,000 lagi unit rumah, sedangkan projek 400 buah ruamah di Kampung Padang Setengge itu, masih terbengkalai.

Beliau berkata, setelah tidak dinagunkan oleh kerajaan BN, PAS yang diberi mandat pada tahun 1999 telah berusaha dan akhirnya projek tersebut telah dimulakan.
Malangnya, kerajaan PAS ditakdirkan Allah ‘tidak panjang umur’ dan prjek tersebut kembali ‘dirundung malang’.

”kerajaan PAS buat projek perumahan ini, semua sekali luas 100 ekar lebih milik kerajaan negeri Terengganu, tahun 2003 siap Fasa Pertama dan Kedua, serah (kemudiannya) kepada pembeli serah kepada pembeli 12 April, 2009,

”kemudian timbul masalah (apabila) kerajaan melalui Tabung Amanah Warisan tidak mahu membayar kepada pemaju kerana pemaju terbabit didakwa pecah amanah,” jelas beliau.

Namun begitu, syarikat tersebut kemudiannya telah membuka syarikat baru untuk mengambil alih pembinaan itu, sebaliknya telah dihalang oleh Syarikat Perumahan Negara kerana syrakita baru itu tidak memiliki lesen pemaju perumahan.

Berucap pada program ‘Duduk Dan Bantah Isu Rumah’ itu, beliau yang juga Yang DiPertua PAS Terengganu berkata, permulaan masalah projek tergendala itu timbul apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Berang ketika itu, tidak menyokong pembayaran kepada syarikat asal, SE Purnama.

Oleh itu beliau menggesa agar kerajaan Umno dan BN yang memerintah sekarang menyelesaikan masalah tersebut dengan segera kerana katanya, yang menjadi mangsa adalah rakyat.

”rakyat jadi mangsa….barangkali sebab projek ini lulus pada zaman PAS perintah dulu jadi dia tak boleh ‘kutip’ apa-apa…..jadi kita nak tanya (bekas) ADUN Kuala Berang,

”yang dia tak sokong pembayaran tu sebab apa….apa yang dia nak? Janganlah rakyat jadi mangsa kerana nafsu kita….tolong siapkan (projek perumahan ini),

”tapi ada satu cara….kalau kita nak siap segera, kali ini lita pakat pangkah (undi) PAS belaka, in shaa Allah, kalau PAS menang dan memerintah, kita akan selesaikan!,” tegas manta Ahli Parlimen Hulu Terengganu itu.