EU Gesa Rejim Sementara Mesir Bebeaskan Morsi

595
http://buletinonline.net/images/stories/aberita24/batahan%20mesir%20berterusan.jpg

Berpuluh-puluh ribu orang lagi mengambil jalan-jalan pada awal pagi Khamis, dengan lawan dan penyokong Morsi mengadakan demonstrasi saingan di bahagian yang berasingan di Kaherah.

Mereka datang selepas Ketua Dasar Luar EU Catherine Ashton melawat bandar itu dan menggesa pemerintah sementara segera membebaskan Morsi yang ditahan sejak detik tentera menggulingkan beliau pada 3 Julai.

“Saya percaya dia harus dibebaskan. Saya yakin dia juga. Saya lebih suka melihat dia,” kata Ashton.

Ashton juga mengadakan pertemuan 45 minit dengan Amr Darrag dan lain-lain pemimpin Ikhwan Muslimin, serta Perdana Menteri Morsi itu, Hisham Kandil.

Walau bagaimanapun, Darrag berkata tiada cadangan yang dibincangkan boleh menyelesaikan krisis politik Mesir. “Kami tidak mengharapkan sokongan daripada sesiapa. Kami bergantung hanya pada diri kita sendiri,” katanya.

Penunjuk perasaan menyokong Morsi berkumpul di luar pejabat Perdana Menteri sementara di Kaherah pada Rabu, dalam “hari kesabaran” untuk membantah pembentukan kabinet baru.

Sementara itu, Setiausaha Negara Amerika Syarikat, John Kerry, kemudian berkata, AS prihatin dengan tangkapan politik di Mesir dan menggesa rejim sementara untuk melindungi hak-hak rakyat.

“Sangat jelas perintah perlu dikembalikan ke jalan-jalan, kestabilan perlu dipulihkan, keganasan perlu berakhir, hak perlu dilindungi … dan negara ini perlu mampu untuk kembali ke perniagaan biasa,” kata Kerry manakala di Amman, Jordan,

“Kami bimbang tentang penangkapan politik dan kita bimbang tentang kebebasan rakyat untuk dapat menyertai, kerana kita berfikir bahawa adalah satu bahagian penting dalam pemulihan hati dan jiwa Mesir.