Briged Al-Qassam Tidak Akan Dibubarkan

5755

Hamas menolak permintaan untuk melucutkan senjata sayap ketenteraannya, Briged Izz ad-Din al-Qassam dengan mengatakan Briged itu lebih suka memindahkan senjatanya ke Tebing Barat untuk memerangi orang Israel.

Pergerakan Islam itu telah bersetuju untuk berdamai dengan saingan Fatah di Tebing Barat.

Di bawah perjanjian yang ditandatangani di Kaherah pada bulan Oktober, Hamas, yang telah memerintah Gaza selama satu dekad, akan menyerahkan kawalan ke atas Gaza kepada Fatah pada 1 Disember

Pergerakan itu telah melepaskan lintasan Gaza kepada lawannya.

Bercakap kepada media pada hari Isnin lalu, Timbalan Ketua pergerakan itu di Gaza, Khalil al-Hayya menegaskan, tidak timul sebarang persoalan tentang perlucutan senjata al-assam.

“Senjata-senjata Hamas adalah garis merah yang tidak boleh dipertikaikan,”

“Senjata-senjata ini akan berpindah ke Tebing Barat untuk berjuang menentang penjajahan. Ia adalah hak kita untuk menentang penjajahan sehingga ia berakhir, “katanya.

Kumpulan politik yang berbeza telah memuji usaha perdamaian tetapi beberapa halangan termasuk persoalan senjata masih belum ada kesimpulan.

Presiden Mahmoud Abbas memberi amaran dia tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana kuasa, yang serupa dengan gerakan Syiah yang berpangkalan di Lubnan Hezbollah di wilayah Palestin.

Israel dan Amerika Syarikat telah mengancam untuk tidak mengiktiraf mana-mana kerajaan perpaduan Palestin dengan Hamas jika pergerakan itu tidak melucutkan senjata dan mengiktiraf Israel.

Masa depan Briged al-Qassam telah ditakrifkan di Kaherah dan menyokong perjanjian pada 12 Oktober.