Bashar menyeksa dan membunuh 11,000 rakyat Syria di dalam tahanan

950

Menurut satu laporan yang dikemukakan oleh tiga bekas peguamcara antarabangsa, kerajaan rejim Bashar al -Assad telah membunuh secara sistematik dan menyeksa kira-kira 11,000 orang rakyatnya

Mereka yang ditugaskan oleh kerajaan Qatar telah mengeluarkan laporan tersebut pada hari Selasa 21 Januari, setelah memeriksa beribu-ribu gambar yang dikatakan telah diseludup keluar oleh seorang bekas jurugambar polis tentera.

Laporan itu menunjukkan bukti jelas perbuatan kebuluran yang disengajakan, menjerut dan memukul, serta gambar-gambar mayat kurus dengan luka lebam.

syria5_1896302aPendedahan itu dibuat sehari sebelum perbincangan yang akan bermula di Switzerland bertujuan untuk berunding menamatkan perang saudara Syria .

Laporan itu telah ditulis oleh Desmond de Silva , bekas ketua pendakwa mahkamah khas untuk Sierra Leone, Geoffrey Nice, pemimpin pendakwa dalam kes perbicaraan bekas Presiden Yugoslavia Slobodan Milosevic dan David Crane, yang mendakwa Presiden Liberia , Charles Taylor.

Ia memaparkan bukti dari ahli patologi forensik, seorang ahli antropologi yang menyiasat kubur besar di Kosovo dan pakar dalam imej digital.

De Silva berkata laporan itu adalah menunjukkan bukti kekejaman skala industri tindakan rejim Syria melakukan pembunuhan.

Jurugambar yang berpaling tadah dikenali hanya sebagai “Caesar”, mengemukakan kira-kira 55,000 imej 11,000 orang tahanan yang mati sejak awal pemberontakan di Syria pada Mac 2011.

article-2543050-1AD9689300000578-794_964x374Bukti itu telah dilihat oleh pakar-pakar forensik ditugaskan oleh sebuah firma undang-undang London yang mewakili Qatar.

Jurugambar itu mendakwa bahawa mangsa semua meninggal dunia dalam kurungan sebelum dibawa ke sebuah hospital tentera untuk diambil gambar .

“Gambar-gambar menunjukkan dalam tempoh beberapa tahun pembunuhan sistematik tahanan disebabkan kebuluran , dengan penyeksaan, mencungkil mata, pukulan yang mengerikan, (dan) pencacatan tubuh badan,” kata De Silva.

Laporan itu menyatakan semua mangsa penyeksaan adalah lelaki kecuali seorang, bahawa semua tetapi salah satu mangsa lelaki, kebanyakan kelihatan berusia antara 20 dan 40, menunjukkan bukti kebuluran yang nyata. – sumber al-Jazeera