KUANTAN – Jurutera Jabatan Pengiran dan Saliran Sumiliana Sulong memberi amaran, penduduk Kuantan diminta bersiap siaga untuk gelombang kedua banjir.
Beliau berkata siren amaran pertama dikeluarkan pada pukul 3 petang hari Jumaat selepas paras air di Sungai Lembing mencapai 19.75m .
“siren amaran akan dibunyikan sekali lagi sekiranya paras air di Sungai Lembing mencapai tahap bahaya melebihi daripada 22m ,” katanya kepada Bernama
Katanya, beberapa kawasan rendah di sini, termasuk Sungai isap , Chendering , Paya Besar dan Lubuk PUYU , telah mengalami limpahan parit utama.
“Oleh itu , kami ingin menasihatkan penduduk di kawasan-kawasan rendah perlu bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan perlu, hujan yang bermula Khamis akan berterusan. Sila mematuhi arahan pihak berkuasa jika diminta untuk berpindah, ” tambahnya.
Banjir baru-baru di Pahang telah mengorbankan tiga nyawa dan memberi kesan lebih 40,000 penduduk di sembilan daerah .