‘Balfour Baru’: Palestin Tentang Rancangan Timur Tengah Trump

1004

pelan Timur Tengah Amerika Syarikat Donald Trump, juga dikenali sebagai “Deal of the Century”, telah dikecam oleh rakyat Palestin, disifatkan sebagai “Deklarasi Balfour baru”.

Trump mendedahkan rancangannya pada hari Selasa dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berdiri di sampingnya di White House.

Memperkenalkan cadangan itu sebagai “penyelesaian menang-menang” bagi kedua-dua Israel dan Palestin, beliau berkata perjanjian itu akan memastikan penubuhan penyelesaian dua negara bagi konflik Israel-Palestin.

Trump mengetuai pernyataannya dengan memperkenalkan rancangan Israel itu, mengumumkan bahawa Yerusalem akan tetap menjadi “modal tidak berbelah bahagi” Israel, sambil menambah bahawa ini telah “dilakukan”.

Beliau juga berkata beliau berharap dapat melaksanakan pelan “segera”.

Netanyahu, selepas Trump, mengucapkan terima kasih kepada presiden Amerika Syarikat untuk “hari bersejarah” dan berkata rancangan itu akan menyaksikan undang-undang Israel dilaksanakan di Lembah Jordan Barat yang diduduki sebagai satu cara untuk memastikan keamanan Israel .

Terdahulu pada Selasa, tentera Israel menghantar tentera di sana sebagai penguatkuasaan dalam jangkaan kemungkinan berlakunya pertempuran selepas pengumuman itu.

Dalam pada itu, Kepala Biro Politik Hamas Ismail Haniyeh dan Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas, telah berbincang bagi menghadapi ‘Balfour Baru’ itu.

Dalam panggilan telefon, ketua Hamas menegaskan bahawa pergerakan itu menolak perjanjian itu dan menyeru rakyat Palestin bersatu untuk menghadapi ‘penjajahan baru’ itu.

Haniyeh menyatakan bahawa perdamaian Palestin diperlukan dalam masa yang sangat kritikal ini dan mengesahkan bahawa pergerakan itu bersedia untuk bekerjasama untuk menggagalkan skim AS-Israel.