55 Kampung Rohingya Musnah, Diratakan Dengan Jentolak

1517
Imej satelit yang diambil oleh DigitalGlobe pada 19 Feb, 2018 dan dikeluarkan oleh Human Rights Watch pada 23 Feb 2018 didakwa memperlihatkan pembongkaran kampung-kampung Rohingya yang sedang berlangsung di negeri utara Rakhine Myanmar. (Foto: AFP)

Imej satelit menunjukkan pihak berkuasa Myanmar telah memusnahkan sekurang-kurangnya 55 buah kampung Rohingya di utara Rakhine dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

‘Human Rights Watch’ (HRW) dengan tegas mengutuk tindakan rejim menghapuskan bukti kemusnahan di tapak lokas di mana tentera kerajaan dituduh melakukan kekejaman.

Rakhine Utara telah hampir dikosongkan penduduknya sejak Ogos lepas, apabila tindakan keras tentera membawa akibat kira-kira 700,000 ‘kumpulan etnik yang paling dianiaya’ itu di seluruh sempadan ke Bangladesh.

PBB menuduh Myanmar melancarkan kempen pembersihan etnik melawan minoriti Islam, yang menghadapi diskriminasi ‘akut’ di negara Buddha itu.

Myanmar menafikan tuduhan tersebut tetapi telah menyekat penyiasat PBB dari menyelongkar kawasan di mana ribuan Rohingya dipercayai terbunuh.

Beratus-ratus kampung Rohingya telah rosak akibat kebakaran semasa bulan-bulan awal keganasan tahun lalu, ketika para tentera dan penjaga-penjaga Buddha mengganas masyarakat, membakar dengan api, melakukan tembakan dan perkosaan, menurut pengakuan para pelarian.

Sejak November, pihak berkuasa Myanmar telah menghancurkan sekurang-kurangnya 55 buah kampung dengan jentera berat, membersihkan semua struktur dan tumbuh-tumbuhan, menurut imej satelit yang diperoleh oleh ‘Human Rights Watch’.

Sekurang-kurangnya dua kampung yang diratakan sebelum ini tidak rosak akibat kebakaran, kata NGO pengawas kemanusiaan itu.

“Banyak kampung-kampung ini adalah adegan kekejaman terhadap Rohingya dan harus dipelihara supaya ahli-ahli yang dilantik oleh PBB dapat mendokumentasikan penyalahgunaan kuasa,

“dan dapat membuat penilaian bukti yang tepat untuk mengenal pasti mereka yang bertanggungjawab,” kata pengarah HRW Asia Brad Adams.

“memusnahkan dengan jentolak…..ini mengancam untuk memadamkan memori dan tuntutan undang-undang Rohingya yang tinggal di sana,” tambahnya.

Imej yang menghinakan kampung-kampung yang diratakan pertama kali diedarkan di media sosial awal bulan ini selepas mereka disiarkan oleh diplomat EU.

Pada masa itu Menteri Kebajikan Masyarakat Myanmar Win Myat Aye memberitahu AFP perobohan adalah sebahagian daripada rancangan untuk “membina” kampung-kampung dengan ‘standard’ yang lebih baik daripada sebelumnya.

Myanmar telah melancarkan usaha kerajaan kononnya untuk membina semula Rakhine dan mengalu-alukan pelarian di bawah perjanjian penghantaran balik pelarian sepatutnya dimulakan pada Januari.

Tetapi ramai Rohingya enggan pulang tanpa jaminan hak dan keselamatan asas.

Penganalisis juga memberi amaran ke atas projek pemulihan kerajaan yang membawa pemusnahan kampung, masjid dan harta benda.

Mereka menyifatkan ia hanyalah langkah terakhir untuk menghapuskan hubungan Rohingya dengan tanah leluhur mereka, dan menghalang mereka kembali.

Ahli minoriti Islam itu juga telah dilucutkan secara sistematik hak-hak undang-undang mereka di Myanmar dalam beberapa dekad kebelakangan ini.

Mereka juga telah disasarkan oleh serangan keganasan dan ‘dihumban’ ke kem-kem anjakan di bahagian lain di negeri Rakhine.