10 Tahun Sejak Kebangkitan Rakyat Syria

988

Warga Syria tidak melupakan 10 tahun sejak tunjuk perasaan damai terhadap pemerintahan Presiden Bashar al-Assad meletus pada bulan Mac 2011, memicu pemberontakan popular yang berubah menjadi perang saudara.

Walaupun selama satu dekad pertempuran dan kehancuran berlaku, al-Assad tetap berkuasa, dengan sokongan ketenteraan dari Iran dan Rusia, setelah hampir setengah juta orang terbunuh.

Seorang pelarian, Ashraf al Homsi, memberitahu Al Jazeera bahawa penunjuk perasaan itu dipaksa oleh pemerintah untuk berperang pada tahun 2011.

“Rejim memaksa kita untuk mengangkat senjata dan mengubah pemberontakan menjadi perang …. tidak mungkin lagi untuk menghadapi senapang dengan jeritan kami, ”katanya.

Perang sedekad telah menyebabkan kemusnahan yang tidak pernah dibayangkan di Syria.

Berjuta-juta orang telah terjerumus dalam kancah kemiskinan, rumah tangga berkecai, hampir tidak dapat mengumpulkan cukup banyak sumber, untuk mendapatkan makanan pada hari berikutnya.

Hari ini, lebih daripada separuh 23 juta penduduk sebelum perang, masih kehilangan tempat tinggal, termasuk lebih daripada lima juta yang berkelana, kebanyakannya di negara jiran.

Daraa, sebuah kota di barat daya, tempat kelahiran pemberontakan Syria, berada di bawah kawalan pasukan Assad sejak 2018.

Seorang aktivis Syria, Maysoun al-Masri berkata, beliau hampir mengalami gangguan ketika pasukan pemerintah Syria menaikkan bendera mereka di Daraa.

“Bandar ini mempunyai banyak simbolisme untuk revolusi. Kami terpaksa melepaskan impian kami. Masyarakat antarabangsa gagalkan rakyat Syria, ” ujarnya.

Sementara itu, kebanyakan pelarian di Lembah Bekaa Lebanon, mengatakan mereka ingin pulang ke tanah air.

Menurut PBB, sembilan dari 10 keluarga pelarian Syria di Lebanon miskin dan mereka bergantung pada sokongan PBB untuk bertahan.

Walaupun mereka ingin pulang, namun mereka tidak mempunyai banyak pilihan dan takut untuk kembali kerana tidak ada jaminan keselamatan oleh pemerintah Syria.

“Sebenarnya, PBB dan Kesatuan Eropah percaya bahawa pengembalian besar-besaran tidak kondusif pada ketika ini kerana kurangnya jaminan keselamatan bagi pelarian.”