Trump Tidak Dialu-alukan Datang Ke London

1878

Sambil menyifatkan London sebagai bandar ‘toleransi, penerimaan dan kepelbagaian’, Datuk Bandar London Sadiq Khan bagaimanapun berkata, Presiden Donald Trump adalah tidak dialu-alukan.

Kenyataan bertulis Khan dibuat selepas Persidangan Bandar Raya itu bertanya kepadanya bagaimana,m pihak berkuasa di bandar membuat persediaan untuk lawatan negara rasmi Trump.

“Sebagai Datuk Bandar, saya sentiasa akan bersuara untuk melindungi kepentingan dan keselamatan London. Sebelum ini saya telah menggesa Theresa Mei untuk membatalkan lawatan negara Presiden Trump,

“Selepas kejadian terbaru, di mana Presiden Trump menggunakan Twitter untuk menggalakkan, Kumpulan pelampau yang jahat yang wujud semata-mata untuk menyemai perpecahan dan kebencian di negara kita, ia adalah jelas bahawa mana-mana lawatan rasmi di sini tidak akan dialu-alukan,” katanya.

Sadiq Khan
Walaupun masih dalam senarai Perdana Menteri Theresa May, Trump dijangka mebuat lawatan rasmi ke Britain untuk mengadakan perbincangan pada bulan Februari.

Pada bulan lepas Trump telah menghantar tiga video anti-Islam diambil daripada suapan Twitter daripada ahli kumpulan sayap kanan Britain, menyebabkan kemarahan di UK dan membawa kepada bantahan ahli-ahli politik dan menentang sebarang lawatan beliau.

Perdana Menteri May, menfifatkan mesej yang dihantar semula Trump sebagai “salah”.

Bagaimana pun, Trump enggan untuk membatalkan lawatannya walaupun menerima kritikan meluas, termasuk oleh pihak Datuk Bandar London.

Sadiq Khan berkata, Trump telah mempromosikan ssesuatu yang jahat, menyemai perpecahan dan kebencian di Britain.

Beliau menegaskan bahawa, orang British termasuk dirinya sendiri, suka kedua-dua Amerika dan rakyat Amerika tetapi komen Trump baru-baru ini, bercanggah dengan pendirian Britain pada isu perkauman dan kebencian.

Trump juga dijangka menghadiri pembukaan kedutaan AS yang baharu di Battersea, barat daya London, tetapi tiada tarikh telah ditetapkan.