Jakarta Di Jangka Tenggelam Tahun 2030

4189

Jakarta, ibu negara Indonesia dijangka tenggelam sepenuhnya pada tahun 2030 berdasarkan laporan hidrologi yang dibuat baru-baru ini.

Hydrologist dari Universiti Indonesia, Firdaus Ali yang ditemu bual oleh Anadolu Agency telah mengenal pasti dua faktor utama yang akan menyebabkan setuasi tersebut berlaku.

“Fenomena pemanasan global yang telah menyebabkan peningkatan dalam Laut Jawa dan gempa bumi yang lebih kerap merupakan faktor utama.

“Manakala terlalu sering menggunakan air bawah tanah dan pembangunan besar-besaran dan pesat bangunan tinggi di bandar telah menyebabkan Jakarta tenggelam sedikit demi sedikit. Melainkan tembok laut dibina tidak lama lagi, Jakarta akan benar-benar tenggelam,” ujarnya.

Laporan yang dikeluarkan pada 21 Disember yang lalu menunjukkan permukaan bandar telah merosot sebanyak 5 hingga 12 sentimeter (hampir 2 hingga 5 inci) setahun manakala kawasan pantai telah tenggelam sebanyak 32 cm (12.5 inci) pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Hampir 40 peratus daripada Jakarta terletak di bawah air, dan kebanyakan kawasan yang terlibat ialah di Jakarta Utara.

“Keadaan ini telah membawa kepada banjir tahunan semasa musim hujan di Jakarta. Biasanya bersaliran dalam jam, baru-baru ini banjir ini mengambil masa untuk reda.

“Pihak berkuasa mesti membina dinding luar pesisir di sekitar bandar untuk memerangi masalah air yang kerap. Dinding laut bertindak sebagai benteng terhadap kenaikan paras laut dan boleh bertahan proses tenggelam,” jelas Firdaus.

Kerajaan Indonesia pada Mac lalu telah memulakan pembinaan tembok laut di Muara Baru, Jakarta Utara, tetapi pembangunan yang dihadapi isu apabila empangan pecah dan menyebabkan banjir pantai di kawasan kejiranan berdekatan.

Sehubungan itu, seorang pegawai di Kementerian Hal Ehwal Maritim, Ridwan Djamaluddin berkata, kawasan itu tenggelam adalah disebabkan oleh gabungan pemadatan batu semula jadi dan pengeluaran air bawah tanah.