‘Talam Dua Muka’ Eropah Terhadap Tindakan Turki

918

Oleh : Ali Bakeer

Pada 9 Oktober, Turki melancarkan operasi ketenteraan di Syria timur laut untuk menolak elemen “pengganas” dari wilayah sempadan di timur Sungai Euphrates dan mewujudkan “zon selamat” yang meregangkan sekurang-kurangnya 30km (19 batu) ke Syria untuk menempatkan semula 3.6 juta pelarian Syria.

Ini adalah operasi yang panjang dan ia tidak sepatutnya menjadi kejutan kepada sesiapa yang telah mencerap rantau ini dalam beberapa tahun kebelakangan.

Ankara menganggap Unit Perlindungan Rakyat Kurdish (YPG), kumpulan yang kini menguasai rantau yang disasarkan adalah kesinambungan Parti Pekerja Kurdistan (PKK), yang telah melancarkan kempen bersenjata selama bertahun-tahun melawan Turki nyatakan autonomi.

Oleh itu, ia melihat kehadiran entiti yang dikendalikan oleh YPG di sempadan selatannya sebagai ancaman serius terhadap keselamatan kebangsaan dan integriti wilayahnya.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menyatakan dengan jelas kepada rakan-rakan Barat dari awal-awal lagi bahawa dia tidak akan berada dalam keadaan apa pun membolehkan YPG tetap mengawal Syria timur laut dalam jangka panjang.

Beliau juga membuat segala usaha untuk meyakinkan kedua-dua Washington dan Brussels untuk tidak menggunakan YPG sebagai proksi dalam memerangi Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL, atau ISIS).

Walau bagaimanapun, segala petua dan amarannya jatuh pada ‘telinga pekak’. Dan akhirnya, untuk Ankara, operasi ketenteraan melawan YPG di Syria menjadi satu keperluan yang tidak dapat dielakkan, suatu perkara yang mempertahankan diri.

Tetapi apabila operasi itu bermula, rakan-rakan Eropah bertindak seolah-olah tindakan itu hanyalah satu tindakan agresif yang agresif terhadap Kurds Syria.

Kesatuan Eropah bukan sahaja mengutuk operasi itu, tetapi ahli-ahlinya juga meminta mesyuarat Majlis Keselamatan PBB untuk mengeluarkan kenyataan bersama terhadap Turki. Walaupun pernyataan sedemikian tidak pernah disedari terima kasih kepada pembangkang dari Rusia dan Amerika Syarikat, ahli-ahli Eropah badan itu mengeluarkan kenyataan berasingan yang mengkritik Ankara.

Usaha Eropah untuk menegur Turki tidak berhenti di sana. Isnin lalu, menteri-menteri luar EU bertemu di Brussels sekali lagi untuk memberikan tekanan lanjut ke Ankara. Dalam satu kenyataan bersama, mereka mengecam operasi ketenteraan Turki mendakwa ia “secara serius melemahkan kestabilan dan keselamatan seluruh rantau”.

Walaupun menteri-menteri luar tidak setuju untuk mengenakan embargo senjata di Uni Eropa pada pertemuan ini, beberapa negara Eropah – termasuk Perancis, Jerman, United Kingdom, Sepanyol dan Itali – mengumumkan bahawa mereka akan menghentikan eksport senjata ke Turki. Tambahan pula, mereka mengancam untuk mengenakan sekatan lebih lanjut ke atas Turki dalam mesyuarat 17-18 Oktober mereka.

Sambutan cepat EU terhadap operasi Turki di Syria terhadap YPG mendedahkan kemusnahan badan 28 anggota ketika ia datang untuk melindungi “kestabilan dan keselamatan” Timur Tengah.

Negara-negara Eropah yang sama yang baru-baru ini mengenakan sekatan ke atas Turki untuk menyerang YPG tidak melihat masalah dalam meneruskan penjualan senjata mereka ke negara seperti Arab Saudi, yang bertanggungjawab untuk perang di Yaman yang telah membunuh puluhan ribu orang awam.

EU mempunyai dasar eksport senjata – kedudukan umum 2008 mengenai kawalan eksport senjata – yang menetapkan kriteria di mana negara-negara anggota harus menilai potensi lesen eksport, termasuk menghormati hak asasi manusia dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa di negara destinasi. Apabila ahli PBB menyimpulkan bahawa Arab Saudi melanggar undang-undang hak asasi manusia dan kemanusiaan antarabangsa di Yaman, oleh itu, semua negara anggota EU sepatutnya menghentikan eksport senjata mereka ke kerajaan.

Walau bagaimanapun, pengharaman eksport tidak pernah terwujud.

Menurut laporan UE sendiri, negara anggota EU mengeluarkan sekurang-kurangnya 607 lesen bernilai lebih 15.8 bilion euro ($ 17.6bn) ke Arab Saudi pada 2016 – setahun selepas permulaan konflik yang menghancurkan Yemen.

Pada tahun 2017, Perancis meluluskan lesen eksport yang berpotensi bernilai 14.7 bilion euro ($ 16.4bn) ke Arab Saudi. Bukan sahaja Perancis tidak menghentikan penghantaran senjata ke Arab Saudi selepas ia ditubuhkan bahawa Riyadh melakukan jenayah perang di Yaman, perisikan Perancis cuba menyenyapkan wartawan yang melaporkan mengenai penggunaan senjata Perancis dalam perang Yaman.

Pada tahun 2018, Arab Saudi merupakan pelanggan kedua terbesar dalam industri senjata Jerman selepas Algeria. Dari Januari hingga September tahun itu, kerajaan Jerman meluluskan eksport senjata bernilai 416.4 juta euro ($ 463.3 juta) ke Riyadh.

Jerman akhirnya mengenakan larangan senjata selama enam bulan ke atas Arab Saudi, sebagai tindak balas terhadap pembunuhan kejam wartawan Jamal Khashoggi di konsulat Istanbul kerajaan pada Oktober 2018. Tetapi tidak ada negara anggota EU yang lain yang merasakan keperluan untuk berhenti menjual senjata ke Riyadh.

Walaupun mahkamah rayuan di UK mengisytiharkan penjualan senjata negara ke Arab Saudi “menyalahi undang-undang” pada bulan Jun tahun ini, kerajaan UK, yang kini mengatakan ia tidak dapat meneruskan penjualan senjata ke Turki berikutan operasinya terhadap YPG, tidak bersetuju untuk menggantung aliran senjata dari London ke Riyadh.

Kesatuan Eropah, dengan jelas, memohon piawaian ganda ke Arab Saudi dan Turki.

Kesemua negara anggota EU menghukum Turki, sekutu NATO, kerana operasi yang dirasakan mereka terpaksa memulakan keputusan keputusan mereka sendiri untuk bergaul dengan YPG dalam perjuangan menentang ISIL. Dan mereka melakukan ini sambil secara praktikal mengabaikan serangan tanpa henti Arab Saudi di negara yang paling miskin di rantau ini.

Mereka menghukum Turki kerana membantah puak Syria kumpulan bersenjata yang mereka sendiri diklasifikasikan sebagai “organisasi keganasan”, sambil mengabaikan hakikat bahawa orang Arab Saudi melukai orang awam untuk menjaringkan mata di Yemen.

Mereka menghukum Turki kerana didakwa melemahkan “kestabilan dan keselamatan seluruh rantau”, sambil mengabaikan pemusnahan Arab Saudi menyebabkan rantau yang sama menggunakan senjata mereka.

Selama beberapa dekad, Turki cuba menjadi ahli Kesatuan Eropah dan selama beberapa dekad ia telah diberitahu ia tidak cukup baik. Jika untuk alasan tertentu Turki masih berminat untuk menyertai kelab Eropah, mungkin ia sepatutnya cuba menjadi lebih seperti Arab Saudi.