Projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) Bermula Dengan Kontroversi

11348

Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah telah mengesahkan, Projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) sepanjang 620 kilometer akan dibina dan dibiayai oleh syarikat dari negara China.

Kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPC) serta rangka kerja pembiayaan melalui perjanjian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang menandatanganinya semasa lawatannya ke Beijing.

Sebanyak 14 perjanjian bernilai RM144 bilion ditandatangai dan Perjanjian dan Memorandum Persefahaman tersebut ialah:

1. Perjanjian Kejuruteraan, Pemerolehan, Pembinaan dan Pengoperasian antara Malaysia Rail Link Sdn Bhd, China Communications Construction Company Limited (CCCC) dan China Communications Construction Company (M) Sdn Bhd (CCCCM);
2. Memorandum Perjanjian bagi Pelaburan, Pembangunan dan Pembinaan Projek Melaka Gateway (KAJ Development and Power China);
3. Perjanjian Dasar Induk antara Bandar Malaysia Sdn Bhd dan Greenland Holdings Group Overseas Investment Company Limited bagi cadangan pembelian tanah dan pembangunan di Bandar Malaysia;
4. Perjanjian Dasar Induk antara Selat PD Sdn Bhd dan CCCC Dredging (Group) Co Ltd;
5. Perjanjian Kerjasama Rangka Kerja antara Kerajaan Negeri Sarawak, Hebei Xinwuan Steel Group dan MCC Overseas Limited bagi cadangan Pembangunan Kilang Keluli di Sarawak;
6. Memorandum Perjanjian antara KAJ Development Sdn Bhd, Power China, Shenzhen Yantian Port dan Rizhao Port bagi Kerjasama Perkongsian pembangunan Pelabuhan Melaka Gateway;
7. Perjanjian Dasar Induk bagi Skim Kewangan Bandar Malaysia antara IWH CREC Sdn Bhd dan ICBC;
8. Memorandum Persefahaman antara ECERDC dan Wuxi Suntech Power Co. Ltd bagi Pengeluaran Sel Solar Silikon Kristal dan Modul di Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China;
9. Memorandum Perjanjian antara BHS Industries Berhad dan China Nuclear Huaxing Construction Co. Ltd. bagi Taman Teknologi Hijau di Pekan, Pahang, Malaysia;
10. China Construction Bank (Malaysia) Berhad diberikan lesen perbankan oleh Menteri Kewangan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013. Dengan modal berbayar awal US$200 juta, China Construction Bank akan dapat menyediakan pembiayaan bagi menyokong pembangunan prasarana Malaysia;
11. Memorandum Persefahaman antara Yanming Resources Sdn Bhd dan Fuzhou Xin Zibu Culture Communication Co. Ltd bagi pertumbuhan dan pembangunan pasaran sarang burung di China;
12. Memorandum Persefahaman antara MATRADE dan Alibaba.com;
13. Perjanjian Kerjasama Penyelidikan dan Pembangunan antara Royal Birds Nest, Walet Company-International Private Limited Company dan Peking University bagi penstandardan ekstrak sarang burung boleh dimakan dan bahan perubatan bagi penemuan ubatan farmaseutikal;
14. Memorandum Persefahaman antara Aladdin Group Sdn Bhd and Suzhou Lian Cheng Yihao Information Technology Co. Ltd.

ECRL
Adakah munasabah kos per kilometer ECRL adalah bersamaan dengan RM92 juta?

Kontrak EPC (ECRL) diberikan kepada China Komunikasi Construction Company Ltd (CCCC), manakala perjanjian pembiayaan dengan Export Import Bank of China (EXIM).

Apabila siap, Dr Mohd Irwan berkata bahawa ECRL akan meningkatkan daya saing produk dari Pantai Timur kerana kos pengangkutan dikurangkan, dan meningkatkan pendapatan industri dan perniagaan terletak di sepanjang laluan kereta api itu.

“Jika anda meminjam di pasaran antarabangsa anda tidak akan mendapat kadar faedah yang rendah bahawa kita akan dapat. Kami belum dimuktamadkan (butir-butir) tetapi kita akan menjadi sangat kompetitif (kadar) dan tempoh bayaran balik kami menjangka akan 20 tahun,”katanya yang menambah, mengatakan bahawa keputusan untuk mendapatkan pembiayaan daripada China adalah disebabkan oleh terma yang menggalakkan ditawarkan .

Kerajaan berharap untuk mempunyai projek ECRL dimuktamadkan menjelang akhir tahun ini dalam usaha untuk pembinaan bermula awal tahun 2017. Dalam Bajet 2017 baru-baru ini, PM mengumumkan peruntukan RM55 bilion untuk pembangunan ECRL, yang akan bermula dari Port Klang, menghubungkan bandar-bandar seperti ITT Gombak, Bentong, Mentakab, Kuantan, Kemaman, Kerteh, Kuala Terengganu, Kota Bharu dan akan berakhir di Tumpat.

Kotroversi Syarikat China

China Communications Construction Company (CCCC) yang diberikan untuk projek ECRL kos anggaran RM55 Billion adalah sebuah syarikat yang bermasalah.

Antara maklumat yang ditemui melalui carian atas talian adalah antara maklumat seperti berikut;
http://www.monitor.co.ug/News/National/World-Bank-blacklisted-company-hired-to-build-Entebbe-Highway/688334-1723822-iixibez/index.html

http://themaharlikan.info/news/chinese-firms-who-will-build-ph-railway-is-currently-under-blacklist-for-corruption/

http://www.worldbank.org/en/news/press-release/2011/07/29/world-bank-applies-2009-debarment-to-china-communications-construction-company-limited-for-fraud-in-philippines-roads-project.

Secara ringkasannya, pada 29 Julai 2011, Bank Dunia telah menyenaraihitamkan CCCC dan kesemua anak-anak syarikatnya dari dibenarkan untuk mendapatkan sebarang bentuk pinjaman menerusi Bank Dunia mahupun agensi berkaitan Bank Dunia kerana amalan penipuan.

ChinaAmalan yang membahayakan keselamatan itu ditemui dalam projek berskala besar iaitu Fasa Satu, Penambahbaik & Pengurusan Projek Lebuhraya Nasional, Filipina.

Bank dunia telah menyenaraihitamkan (debarment) CCCC selama 8 tahun dari 12 Januari 2009 hingga 12 Januari 2017, atas dakwaan mengamalkan penipuan (fraudulent practices).

Ia adalah kerana CCCC adalah entiti pelaksaana yang ditetapkan (designated successor entity)
kepada China Road and Bridge Corporation (CRBC) yang terbabit dengan pembinaan jalan saraya dan jambatan.

CCCC juga disenaraihitamkan oleh Bank Pembangunan Afika (African Development Bank) dan beberapa bank lain termasuk, Asian Development Bank, Inter-American Development Bank, European Bank for Reconstruction and Development.

Syarikat itu juga dilaporkan termasuk dalam dua senarai hitam di Amerika Syarikat berkaitan projek landasan keretapi Iran-Armenia.

Agensi berita Bloomberg melaporkan China, sejak 2007 hingga 2012, telah mengalami sekurang-kurangnya 18 jambatan runtuh yang mengakibatkan 135 kematian. Salah satu jambatan terpanjang di Utara China runtuh selepas hanya 9 bulan ia siap dibina.

Suatu rahsia umum yang pahit untuk diterima adalah kelebihan syarikat-syarikat China berbanding syarikat-syarikat Barat, mereka lebih mahir dalam merasuah pegawai-pegawai kerajaan.

Kontroversi Perbelanjaan Yang Begitu Besar

Mengikut laporan akhbar, kerajaan telah berjaya mendapat pinjaman mudah ‘soft loan’ sebanyak RM55 bilion daripada EXIM bank of China.

Mengikut laporan lagi, ia disifatkan sebagai merupakan tawaran terbersar Malaysia dalam satu perjanjian dengan sebuah syarikat di China.

Jumlah tersebut diumumkan Najib di Parlimen pada pembentangan Bajet yang menegaskan kos ECRL sepanjang 620km dari Kuala Lumpur ke Tumpat itu adalah RM55 bilion.

Maka persoalan yang ditimbulkan adalah adakah kos itu munasabah?

Kos pembinaan projek jalan keretapi adalah berbeza-beza dan bergantung kepada pelbagai faktor, umpamanya, faktor geografi, pembinaan jambatan, pembinaan terowong, pengambilan tanah dan sebagainya.

Jika dikaji secara kasar, RM55 bilion dibahagikan kepada 600km, kos per kilometer adalah bersamaan dengan RM92 juta.

Projek jalan keretapi Yichang Railway. Sebuah Jambatan Sungai Yangtze berhampiran perhentian timur Railway Inn Yichang ini.
Projek jalan keretapi Yichang Railway. Sebuah Jambatan Sungai Yangtze berhampiran perhentian timur Railway Inn Yichang .

Sebaliknya, merujuk satu projek landasan keretapi di China, jalan keretapi Yincang-Wanzhou
(Yichang-Wanzhou Railway) yang disifatkan projek landasan kereta api yang paling sukar yang pernah dibina di China.

Ia juga disebutkan sebagai antara projek landasan rel yang paling mahal di dunia.
Landasan keretapi yang sepanjang 377km itu, 288km adalah di atas jambatan atau di dalam terowong. Ia boleh disemak melalu wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Yichang%E2%88%92Wanzhou_Railway

“The 377 km (234 mi) long[4] railway crosses the remarkably difficult terrain of southwestern Hubei and the eastern part of the Chongqing Municipality (Wanzhou District). The region has numerous mountains and is sometimes referred to as “the eastern edge” of the Yunnan-Guizhou Plateau.[

Owing to the difficult terrain, the project involves a large number of bridges (including two over the Yangtze River: the Wanzhou Railway Bridge and the Yichang Railway Bridge) and tunnels. Out of the line’s total 377 km (234 mi) length, 288 km (179 mi) runs on bridges or in tunnels. This made the line the most difficult and the most expensive (per kilometre) of all China’s railways to date. At a cost of U.S. $9.01 million per kilometre, the per-kilometre construction costs were twice as high as those for the Qinghai–Tibet Railway which cost U.S. $4.35 million per kilometre.”

Selain itu, Qinghai-Tibet Railway juga merupakan landasan keretapi yang sangat susah dibina kerana ia berada di kawasan gunung dan cuaca yang terlampau sejuk.

Jika dibandingkan kos pembinaan jalan keretapi Yincang-Wanzhou dengan RM36 juta per kilometer, dan ‘Qinghai-Tibet railway’ yang berharga RM17 juta per kilometer, maka ECRL adalah 250% dan 540% lebih mahal daripada projek yang “paling mahal di China”.

Mengikut laporan ‘YiChang-Wanzhou railway’ adalah disifatkan antara projek yang paling mahal di dunia kerana cabaran kejuruteraan projek tersebut. Maka, adakah ECRL bakal menjadi projek termahal di dunia?

Projek ECRL yang begitu mahal, menimbulkan persoalan ia merupakan projek yang sengaja dilambung harganya?

Justeru, ia menimbulkan syak wasangka lebihan wang yang sengaja dinaikkan harga itu ada untuk membayar hutang-hutang 1MDB.

Kos sebenar ECRL dilaporkan hanyalah RM27 bilion sahaja!