Perang Yaman Terus Berlangsung

157

Walau pun Jabatan Pertahanan AS menyatakan bahawa bantuan perisikan dan logistik AS kepada gabungan yang dipimpin Arab Saudi akan dihentikan, namun perang masih berlangsung di Yaman.

Pentadbiran Biden dikatakan akan melalui proses interagensi untuk menentukan apa bentuk sokongan untuk gabungan Arab menilai penjualan senjata individu, menurut jurucakap Jabatan Negara, Ned Price pada sidang akhbar pada Jumaat lalu.

Terkini, agensi Xinhua melaporkan, sekurang-kurangnya tiga orang terbunuh pada hari Ahad ketika peluru berpandu balistik yang dilancarkan oleh pemberontak Houthi menyerang sebuah rumah keluarga di pinggir barat bandar Marib.

Pegawai perubatan dan penduduk, tiga yang lain cedera dalam serangan yang memusnahkan rumah dan merosakkan beberapa rumah dalam kejiranan terbabit.

Serangan peluru berpandu itu berlaku serentak dengan serangan drone Houthi lain yang dipintas pasukan pemerintah di angkasa Marib, lapor Suhail TV pro-pemerintah, dengan menyebut sumber tentera.

Serangan ke atas kota Marib yang dikuasai pemerintah di Yaman berlaku hanya beberapa jam setelah Arab Saudi memintas drone lain yang dilancarkan bom yang dilancarkan oleh pemberontak Houthi ke arah sasaran awam dan kerajaan.

Menurut satu kenyataan oleh gabungan pimpinan Saudi. , yang menyokong pemerintah Yaman, serangan itu berlaku dua hari selepas kenyataan pentadbiran Presiden AS Joe Biden.

Yaman telah terlibat dalam perang saudara sejak akhir tahun 2014, ketika militia Houthi yang disokong oleh Iran merampas kawalan di beberapa wilayah utara dan memaksa pemerintah Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi yang diakui secara antarabangsa keluar dari ibu kota Sanaa.

AS mula memberikan sokongan logistik dan perisikan kepada pakatan pimpinan Arab Saudi di Yaman pada bulan Mac 2015, tidak lama setelah Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) melancarkan serangan ketenteraan untuk menyokong Presiden yang telah digulingkan oleh pemberontak Houthi.