Perang dan Wabak Taun Yang Kritikal Di Yaman

1582

Berpuluh-puluh orang terbunuh dalam empat hari pertempuran maut antara tentera kerajaan Yaman dan pemberontak Houthi di Timur Sanaa.

Menurut pusat media untuk pro-kerajaan, tentera berjaya menawan beberapa kawasan yang sebelum ini dikuasai Houthi di daerah Nahm, 40 kilometer dari ibu negara Yaman itu.

Menurut kenyataan kenyataan yang dikeluarkan, lebih daripada 3,000 periuk api telah dikeluarkan daripada kawasan itu.

Lebih daripada 12 kenderaan militan telah dimusnahkan oleh pesawat gabungan Arab diketuai  Saudi, semasa pertempuran tersebut.

Yaman, sebuah negara yang miskin, kekal dalam keadaan perang saudara sejak 2014, apabila pemberintak Houthi menakluki beberapa kawasan utama, termasuk modal Sanaa.

Pada tahun 2015, Arab Saudi dan sekutunya melancarkan serangan udara besar-besaran bagi mengekang militan Houthi dan berusaha mengukuhkan kerajaan dilanda masalah.

Menurut pegawai PBB, lebih daripada 10,000 orang telah terbunuh sejak peperangan meletus, manakala lebih daripada 11 peratus daripada penduduk negara itu kini, telah menjadi pelarian.

Sementara itu Pertubuhan Kesihatan Sedunia melaporkan Yaman juga diserang wabak taun yang sangat teruk, dengan jumlah kes disyaki seramai 100,000 orang.

Sebanyak 798 kematian yang dikaitkan dengan penyakit taun telah direkodkan pada 19 daripada 22 wilayah di negara itu, sejak 27 April.

Menurut  sebuah NGO, Oxfam berkata wabak itu membunuh satu orang hampir setiap jam.

Masalah kesihatan, bekalan air dan sistem perkumuhan musnah selepas perang sejak dua tahun yang lalu.

Taun adalah wabak jangkitan cirit-birit ‘akut’ yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau meminum air yang tercemar dengan bakteria ‘Vibrio’ taun.

Sebahagian besar daripada mereka yang dijangkiti tidak akan mempunyai atau menghadapi gejala ringan tetapi, dalam kes-kes yang teruk, penyakit ini boleh membunuh dalam masa beberapa jam, jika tidak dirawat.

Pada hari Rabu, Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) berkata wabak di Yaman adalah bencana pada ‘skala yang belum pernah berlaku’.

Dalam tempoh empat minggu yang lalu, katanya, bilangan kematian telah meningkat tiga kali lebih tinggi daripada yang dilaporkan sejak Oktober 2016, apabila kali pertama kerajaan Yaman mengumumkan wabak itu.

Pihak berkuasa di kawasan dikuasai pemberontak ibu negara Sanaa, mencatatkan jumlah kes tertinggi, telah diisytiharkan keadaan darurat pada 14 Mei.

Lebih separuh daripada kemudahan kesihatan di negara itu tidak lagi berfungsi, dengan hampir 300 hospital telah rosak atau musnah dalam pertempuran.

Pekerja kesihatan dan kebersihan telah tidak dibayar gaji selama lapan bulan dan hanya 30% daripada bekalan perubatan diperlukan dapat diimport ke negara itu.

Kutipan sampah di bandar-bandar adalah tidak teratur; dan lebih daripada 8 juta orang tidak mempunyai akses kepada air minuman yang selamat dan ‘sanitasi’ yang teratur

OCHA berkata risiko wabak ini merebak lebih buruk lagi pada musim hujan, kekurangan makanan yang berleluasa dan kekurangan zat makanan.