Mesir Digesa Bebaskan Empat Wartawan

735

Agensi berita antarabangsa yang berpangkalan di Qatar, Al –Jazeera, menuntut pembebasan empat wartawan yang ditahan oleh polis Mesir di Kaherah pada hujung minggu lalu.

Mereka yang dibawa oleh pihak berkuasa Mesir termasuk Ketua Biro Kaherah Mohamed Fadel Fahmy dan bekas wartawan BBC Peter Greste .

kementerian Dalam Negeri Mesir menuduh para wartawan terbabit telah mengadakan mesyuarat tidak sah dengan pihak Ikwan alMuslimin.

Al -Jazeera berkata, operasinya telah ” diganggu ” walaupun tidak secara rasmi diharamkan daripada bekerja di Mesir.

Setelah mendapat tindakan keras dari pemerintah sementara Mesir sejak tentera menggulingkan Presiden Mohammed Morsi pada bulan Julai, Ikhwan telah diisytiharkan sebagai kumpulan poengganas pada minggu lalu.

Dalam tempoh enam bulan yang lalu , ribuan penunjuk perasaan pro- Morsi telah terbunuh dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan, dan beribu-ribu lagi penyokong Ikhwan telah ditangkap, termasuk majoriti kepimpinannya.

empat wartawan al-jazeeraMahkamah akan mendengar kes untuk membubarkan sayap politik Ikhwan , Parti Kebebasan dan

Empat wartawan yang bekerja untuk Al -Jazeera English difahamkan telah ditahan lewat pada malam Ahad. Mereka ialah Mohamed Fadel Fahmy, yang memegang kerakyatan Kanada, Peter Greste , Australia, Penerbit Baher Mohamed dan Jurukamera Mesir Mohamed Fawzy , yang dikatakan telah ditangkap di rumah

” Kami mengutuk penangkapan sewenang-wenangnya wartawan Al -Jazeera di Kaherah dan menuntut pembebasan segera tanpa syarat mereka,”kenyataan al-Jazeera dipetik melalui laman sesawangnya.
Wartawan Al -Jazeera Abdullah al- Shami dan jurukamera Mohammad Badr telah ditahan di Kaherah sejak musim panas lalu.

“Al -Jazeera Media Network telah tertakluk kepada gangguan oleh pasukan keselamatan Mesir yang telah menangkap rakan-rakan kami , merampas peralatan kami dan menyerbu pejabat kami walaupun [ kami ] tidak secara rasmi dilarang daripada bekerja di sana. “tambah kenyataan al-Jazeera

Kementerian Dalam Negeri dalam satu kenyataan mengakui bahawa kamera al-Jazeera, rakaman dan bahan lain yang telah disita daripada bilik di sebuah hotel di Kaherah.

Pihak berkuasa Mesir juga telah menuduh wartawan penyiaran berita al-Jazeera “mengancaman keselamatan negara” .

Wartawan BBC Bethany Bell di Kaherah mengatakan, kerajaan tentera yang disokong Mesir telah lama menuduh Al -Jazeera berat sebelah , kerana Qatar memberi sokongan kewangan kepada kerajaan Morsi.

Pemerhati berkata persekitaran media Mesir telah sangat meruncing sejak penggulingan Encik Morsi itu.

Beberapa saluran penyiaran Islam telah ditutup serta-merta selepas campur tangan ketenteraan pada musim panas. Stesen Mesir Al- Jazeera Mubashir Misr telah ditutup pada bulan September.

Pihak berkuasa Mesir telah menyerbu pejabat saluran di Kaherah dan merampas peralatan peralatan serta menahan kakitangannya .

Dua daripada kakitangannya ,wartawan Abdullah al- Shami dan jurukamera Mohammad Badr – ditangkap pada Julai dan Ogos dan kekal dalam tahanan.

Penangkapan terbaru para wartawn al-Jazeera datang selepas pertempuran maut antara polis dan penyokong Ikhwanul Muslimin di seluruh Mesir.