‘Mamat’ Akan Ditangkap!

1743

Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Terengganu (Perhilitan) akan segera memasang perangkap untuk memindahkan buaya air masin atau tembaga buaya yang muncul semula di kawasan perlombongan terbengkalai di Kampung Tepoh, Kuala Nerus.

Pengarahnya, Dr Abdul Malek Mohd Yusuf berkata, Perhilitan telah menerima maklumat mengenai penampakan buaya itu, yang disebut sebagai ‘Mamat’ oleh penduduk tempatan.

“Jangan mendekatinya, kerana haiwan itu akan menyerang jika terancam.

“Walaupun Mamat dikatakan jinak ketika muda, ia masih memiliki ciri pemangsa penyergapan dan ukurannya semakin besar,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi hari ini.

Sejak Rabu, rakaman video beberapa penduduk termasuk kanak-kanak dalam jarak dekat reptilia sepanjang 5,79 meter dan memakannya, telah membuat pusingan di Facebook.

Orang-orang di Terengganu sudah biasa dengan buaya itu sebagai video penduduk kampung yang memberi makan reptilia pertama kali menjadi viral pada tahun 2016 ketika panjangnya sekitar satu meter.

Pada tahun 2019, Perhilitan Terengganu telah memasang perangkap untuk menangkap reptilia itu tetapi tidak pernah ditangkap atau dilihat lagi sehingga baru-baru ini.