Harga Minyak Meningkat Apabila OPEC+ Setuju Kurangankan Pengeluaran

363

Harga minyak meningkat pada hari Rabu selepas pengeluar utama mengumumkan pengurangan pengeluaran besar.

West Texas Intermediate bagi penghantaran November meningkat 1.24 dolar AS, atau 1.4 peratus, untuk ditutup pada 87.76 dolar setong di New York Mercantile Exchange. Minyak mentah Brent untuk penghantaran Disember menambah 1.57 dolar, atau 1.7 peratus, untuk ditutup pada 93.37 dolar setong di Bursa Hadapan ICE London.

Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan sekutunya, secara kolektif dikenali sebagai OPEC+, pada hari Rabu memutuskan untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak 2 juta tong sehari mulai November.

Keputusan untuk memotong itu berpunca daripada “ketidakpastian yang menyelubungi prospek ekonomi dan pasaran minyak global,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

“Pemotongan pengeluaran adalah reaksi OPEC+ terhadap penurunan harga yang ketara sejak beberapa bulan kebelakangan ini,” dan akan membantu mengimbangi semula pasaran minyak, Carsten Fritsch, penganalisis tenaga di Commerzbank Research, berkata Rabu dalam satu nota.

Kebimbangan mengenai permintaan di tengah-tengah risiko kemelesetan yang semakin meningkat dan peningkatan mendadak dolar AS menyebabkan harga minyak jatuh pada akhir September ke paras terendah sejak Januari.

Peniaga juga mencerna data mengenai stok bahan api A.S.

Pentadbiran Maklumat Tenaga A.S. (EIA) berkata bahawa inventori minyak mentah komersial negara itu berkurangan sebanyak 1.4 juta tong pada minggu berakhir 30 September. Penganalisis yang ditinjau oleh S&P Global Commodity Insights menjangkakan bekalan minyak mentah A.S. akan menunjukkan kejatuhan sebanyak 1.5 juta tong.

Menurut EIA, jumlah inventori petrol motor menurun sebanyak 4.7 juta tong minggu lepas, manakala inventori bahan api sulingan menurun sebanyak 3.4 juta tong