Harapan Terengganu Berkecai; Kalah 1 – 3 Kepada JDT

701

Johor Darul Ta’zim (JDT) menempah tempat separuh akhir yang terakhir dalam kejohanan Piala Malaysia selepas menewaskan Terengganu 3-1 dalam perlawanan pusingan kedua suku akhir di Tan Sri Hassan Yunos di Stadium Larkin di sini malam ini.

Pertandingan leg pertama di Kuala Terengganu berakhir dengan seri tanpa jaringan.

Penyerang kebangsaan Safiq Rahim adalah ‘penjulang’ JDT apabila dia menjaringkan dua gol dalam minit ke-15 dan ke-74 manakala Luciano Gabriel Figueroa menjaringkan gol kedua mereka pada minit ke-21.

Harimau Selatan tidak membuang masa dalam perburuan liar untuk memperolehi gol tetapi terpaksa menunggu sehingga minit ke-15 untuk gol pertama apabila Safiq menanduk bola lintas yang dihantar oleh Mohd Nazrin Mohd Nawi yang melepasi penjaga gol Terengganu Mohd Sharbinee Allawee.

Figueroa kemudian menggandakan skor pada minit ke-21 setelah menerima umpan silang dengan baik dari Mohd Amri Yahyah.

Setelah istirahat, pasukan ‘Penyu’ berusaha untuk menebus kesalahan dan dihargai apabila telah berlaku suatu ruang dalam pertahanan JDT pada minit ke-60.

Mohd Ashari Samsudin membuat larian solo mempesonakan melepaskan diri melalui pertahanan JDT sebelum meletakkan bola di dalam jaring.

Tapi itu tidak menjadi kudis kepada JDT, Safiq kemudian memastikan kemenangan untuk JDT apabila dibantu oleh Amri, dia mendapati bersih lagi pada minit ke-74.

malaysia_Cup_JDT_1610_840_549_100Pemain Terengganu tidak secergas pemain JDT sehingga kedengaran komen bahawa mereka tidak berlari kecuali hanya ada bola di kaki.

Ketinggian juga menjadi kelebihan kepada pasukan JDT, rata-rata tidak dapat disaingi oleh pemain pasukan ‘Penyu’.

Impian Terengganu berkecai dengan kekalahan moral kerana kegagalan diplomasi pihak Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu, termasuk Menteri Besar sendiri, untuk menghantar penyokong yang lebih ramai.

Apa jeritan yang kedengaran hanya suara dari 100 tiket yang hanya di berikan oleh Persatuan Bola Sepak Negeri Johor sebagai saguhati dan mungkin ‘memperli’!