AS Sertai Sekutu Kutuk Mesir

233

Amerika Syarikat (AS) menyertai sekutunya dalam mendesak Mesir untuk menamatkan penindasan, menuduh tanpa bukti dan penzaliman keatas aktivis, wartawan dan lawan politik di bawah undang-undang ‘anti pengganas’.

Sebanyak 31 negara barat termasuk AS menandatangani pernyataan bersama mengenai Mesir, yang pertama dibuat sejak 2014, menggesa pemerintah memberi kebebasan bersuara dan berhimpun.

Kenyataan hari Jumaat itu menuntut Mesir menghentikan penggunaan ‘tuduhan pengganas’ untuk menahan para pembela hak asasi manusia dan aktivis masyarakat sivil ditahan tanpa perbicaraan.

Washington telah mengelak daripada mengkritik Mesir, sekutu dekatnya, tetapi Presiden AS Joe Biden berjanji untuk bersuara menentang pelanggaran hak asasi manusia dan penyalahgunaan peraturan undang-undang di seluruh dunia.

Pendahulu Biden, Donald Trump telah memanggil Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sisi “diktator kegemaran saya”.

El-Sisi, yang menggulingkan Presiden pertama yang terpilih secara demokratik di negara itu, Mohamed Morsi dalam rampasan kuasa 2013, telah mengawasi tindakan keras terhadap perbezaan pendapat politik yang semakin ketat sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Dianggarkan 60,000 tahanan politik disumbat dalam penjara Mesir, menurut kumpulan hak asasi, dan negara itu dianggap sebagai tahanan wartawan ketiga terburuk di dunia, di belakang China dan Turki.

Sebaliknya, El-Sisi mengatakan tidak ada tahanan politik di Mesir dan bahawa kestabilan dan keselamatan adalah yang terpenting.

“Kami mendesak Mesir untuk menjamin ruang bagi masyarakat sivil, termasuk pembela hak asasi manusia, untuk bekerja tanpa rasa takut akan intimidasi, gangguan, penangkapan, penahanan atau bentuk pembalasan lain,” kata duta besar Finland, Kirsti Kauppi, membaca kenyataan itu.

“Itu termasuk menghapuskan larangan perjalanan dan pembekuan aset terhadap pembela hak asasi manusia, termasuk petugas EIPR, ” katanya, merujuk kepada tiga aktivis dari Inisiatif Mesir untuk Hak Peribadi (EIPR) yang ditangkap November lalu setelah memberi taklimat kepada diplomat senior di Kaherah.

Kementerian luar negeri Mesir telah menuduh EIPR beroperasi secara tidak sah, satu tuduhan yang ditolak oleh kumpulan itu.

Dalam masa yang sama, wakil Amnesty International ke PBB, Kevin Whelan berkata, sudah tujuh tahun berlalu sejak tindakan kolektif terhadap Mesir di Majlis Hak Asasi Manusia.

“ini adalah langkah penting, kita berada di titik di mana kelangsungan gerakan hak asasi manusia di Mesir sedang dipertaruhkan.” kata Whelan.

Sebilangan besar negara yang menandatangani kenyataan mengutuk Mesir itu adalah Eropah, disertai oleh Australia, Kanada dan New Zealand dan tidak ada negara dari wilayah Afrika atau Timur Tengah yang menyokong kenyataan tersebut.