Amaran Hamas; Jangan Lintas Garisan Merah!

4211

Hamas memberi amaran kepada Israel agar tidak melintas ‘garis merah’ di perkarangan Masjid al-Aqsa, ketika demonstrasi hari kedua di Semenanjung Gaza berlangsung terhadap rejim tersebut.

Tindakan itu adalah langkah menunjukkan solidariti bersama warga Palestine berhampiran Batul Maqdis yang meneruskan bantahan terhadap langkah-langkah keselamatan baru di tempat suci itu.

“Untuk musuh Zionis saya mengatakan secara terbuka dan jelas…….Masjid al-Aqsa dan Jerusalem ialah garis merah. Sesungguhnya mereka (sempadannya) adalah ‘garis merah,”

“Untuk musuh saya katakan, polisi penutupan dan pengenaan hukuman anda kolektif terhadap penduduk Jerusalem dan tempat-tempat suci kesucian tidak akan diterima.” tegas Ketua Hamas Ismail Haniyeh, berkata pada hari Khamis.

Perarakan telah diadakan sepanjang hari oleh Hamas, Jihad Islam dan kumpulan-kumpulan lain, menuntut supaya Israel mengeluarkan pengesan logam yang dipasang di pintu masuk al-Aqsa.

Kumpulan-kumpulan tersebut memanggil mereka ‘pencerobohan Israel’ dan memberi amaran untuk apa-apa tindakan mungkin, jika mereka tidak menarik balik penguatkasaan keselamatan.

Protes pada Khamis di Gaza dan di luar al-Aqsa selepas pertempuran berlaku berterusn, antara tentera Israel dan Palestin di seluruh Tebing Barat yang diduduki secara haram oleh Israel dan di Jerusalem Timur membantah langkah-langkah keselamatan yang baru.

Juga pada hari Khamis, warga muslim Palestin terus menunaikan solat di luar al-Aqsa menafikan amaran oleh pihak berkuasa Israel.

Ketegangan berlaku pada petang Khamis, apabila 22 rakyat Palestin cedera dua daripadanya parah selepas terkena peluru getah, menurut Palestin Bulan Sabit Merah.

Pengesan logam telah dipasang di tempat suci itu selepas maut menembak-di luar sana pada hari Jumaat minggu lalu.

Dalam kejadian itu, dua pegawai keselamatan Israel terbunuh dalam serangan yang didakwa dilakukan oleh tiga rakyat Palestin, yang selepas itu telah dibunuh oleh polis Israel.

Menjelang solat Jumaat hari ini, Israel sedang mempertimbangkan apa yang perlu dilakukan seterusnya dengan langkah-langkah keselamatan yang baru, bagi mengelakkan ketegangan berterusan.