‘Amarah Massa’ Selepas Peta Google Memadamkan Palestin

977

Beribu-ribu orang telah menandatangani petisyen mendesak Google untuk mengembalikan Palestin pada perkhidmatan peta selepas enjin carian yang paling banyak digunakan di dunia, dikritik berat berikutan keputusan untuk menghapuskan Palestin dari aplikasi Peta Google.

Jika anda cuba untuk mencari ‘Palestin’ dalam aplikasi itu, ia akan mengarahkan anda untuk sama ada Gaza atau Jerusalem dan bukannya menunjukkan nama Palestin.

Lebih 150,000 menandatangani ‘a Change.org’ petisyen bertajuk “Google: Letakkan Palestin pada peta anda” pada hari Isnin, menuduh Peta Google “bersubahat dengan Israel dalam pembersihan etnik kerajaan Palestin” sama ada dengan sengaja atau tidak sengaja.

Petisyen yang dirangka oleh Zak Martin, menyelar peninggalan nama PBB pemerhati bukan ahli negeri pada peta sebagai satu ‘penghinaan parah “kepada rakyat Palestin.

Kumpulan itu menuntut Google menembalikan pergerakan daripada 25 Julai apabila ia dikeluarkan nama Palestin sepenuhnya dari aplikasi peta tersebut, dengan menetapkan semua wilayah Palestin sebagai Israel.

Para wartawan berhujah keputusan kontroversi yang “bertentangan dengan semua norma dan konvensyen antarabangsa” menafikan “hak untuk tanah air” rakyat Palestin dan semata-mata “direka untuk memalsukan sejarah dan geografi.”

Israel terus bertindak dengan sewenang-wenangnya dan telah menduduki secara haram Negeri Palestin selama beberapa dekad.

Ia bukan sahaja mencuri tanah Palestin tetapi juga sumbernya dengan pelanggaran yang teruk terhadap hak asasi manusia dan satu-satunya yang berterusan, dalam sejarah penjajahan di dunia.