12 Tahun Pemergian Syeikh: HAMAS Terus Digeruni Israel

6000

Pada subuh 22 Mac 20014, seusai solat, Sheikh Ahmad Yassin yang berkerusi roda dibunuh dalam serangan Israel laknatuLlah.

Bukan calang-calang senjata yang digunakan rejim haram itu, al-Marhum telah dibunuh dengan kejam apabila sebuah helikopter AH-64 Apache melepaskan peluru berpandu, yang mengorbankan al-Marhum serta kedua-dua pengawal peribadinya.

_39949519_arafat_220_apSebelum serangan itu, jet F-16 rejim terbang rendah ‘di atas kepala’ untuk mengaburi bunyi helikopter yang menghampiri lokasi.

Laluan yang sama, yang sering digunakan oleh al-Marhum untuk ke masjid didaerah Sabra yang terletak kira-ira serratus meter dari rumahnya, telah menjadi intipan musuh, dan akhirnya beliau diserang.

Sheikh Ahmad Yassin dan pengawal peribadinya terbunuh serta-merta, bersama-sama dengan sembilan warga Gaza yang lain, yang berada berhampiran lokasi serangan.

Dua belas yang lain cedera, termasuk dua orang anak Yassin. Abdel Aziz al-Rantissi, Yassin Timbalan, menjadi Ketua Hamas selepas pembunuhan beliau.

Salah seorang yang menubuhkan dan pemimpin Pergerakan Pejuang Islam, Hamas, Sheikh Ahmed Yassin telah dibunuh pada hari ini (22/3) dua tahun yang lalu oleh serangan udara Israel yang disifatkan sebagai yang paling kejam didalam sejarah kemanusiaan.

Seorang yang telah lanjut usia, beliau yang berumur 65 tahun ketika itu, dan tidak bermaya kerana lumpuh, namun Yahudi yang mendendaminya, mengebom beliau sehingga mayatnya hancur dan telah dibawa ke hospital dalam bentuk cebisan yang bertaburan.

Ariel Sharon, Perdana Menteri Israel yang sedang terlantar di atas katil ketika ini, telah menaungi operasi dimana helikopter bersenjata Israel menembak 3 peluru berpandu kearah beliau, yang membunuhnya denagn serta merta bersama 8 orang awam dan mencederakan 2 orang anaknya.

pembunuhan syeikh yassinSheikh Ahmed Yassin dilahirkan di perkampungan Jora pada bulan Jun 1938, dan telah dipaksa untuk berpindah bersama keluarganya ke Semenanjung Gaza.

Berikutan perang pada tahun 1948 dimana Zionis telah menakluki Palestin dan memaksa dengan kekerasan bersenjata, beribu-ribu orang penduduknya keluar sebelum, rejim itu mengisytiharkan negara haram mereka yang dipanggil Israel.

Beliau lumpuh semasa bersenam di pantai Gaza ketika berumur 16 tahun tetapi mampu untuk menamatkan pengajian sekolah menengahnya dan bekerja sebagai guru walaupun terdapat halangan akibat daripada keadaannya. Beliau telah mempamerkan kebolehan berpidato dan disifatkan sebagai berkarisma di Semenanjung tersebut.

Pada tahun 1987, beliau bersama beberapa orang pemimpin Islam bersetuju untuk menubuhkan pertubuhan Islam untuk melawan penjajahan Israel di Semenanjung tersebut, yang digelarkan sebagai Pergerakan Pejuang Islam atau lebih dikenali dengan nama pendeknya sebagai Hamas.

Fungsi Hamas, yang mengenalkan diri mereka sebagai sebahagian daripada kumpulan Persaudaraan Islam, antaranya menyertai intifada Palestin pada tahun yang sama dan Sheikh Ahmad Yassin sejak dari itu dikenali sebagai pemimpin spiuritual untuk Pergerakan itu.

Beliau ditahan pada 18 Mei 1989 bersama beratus anggota Hamas yang lain dan dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup serta tambahan 15 tahun lagi pada bulan Oktober 1991 dengan alasan mengarahkan untuk menculik dan membunuh tentera Israel dan menubuhkan Hamas.

ahmad yassin dibunuhPM Palestin Gaza, Ismail Haneyya , antara sahabat rapat as-syahid Syeikh Ahmad Yassin

Beliau dibebaskan pada bulan Jun 2003 sebagai pertukaran pembebasan agen Mossad yang ditahan di Jordan selepas kegagalan mereka untuk membunuh Pengerusi Biro Politik Hamas, Khaled Mishaal.

Pada 6 September 2003, Isarel telah cuba membunuhnya apabila, pesawat pejuang Israel menembak peluru berpandu kearah sebuah bangunan di Gaza di mana beliau dan sahabatnya, Ismail Haneyya berada dalam bangunan itu.

Al-Marhum dan Haneyya terselamat dengan kecederaan ringan, dalam kejadian tersebut

Enam bulan kemudian helikopter Israel melaksanakan misi membunuh tersebut dan mengorbankan beliau yang lumpuh itu.

Dr. Asy-Syahid Abdul Aziz ar-Rantisi ketika mengulas tindakan ‘binatang’ Israel itu berkata, Syeikh Ahmad Yassin adalah seorang pemimpin yang tidak tunduk dengan ‘kelemahan’.

“Syeikh Ahmad Yasin ketika masih hidup menjadi simbol Islam yang sangat besar. Dengan syahidnya beliau, beliau menjadi guru unik dan paling menonjol dalam sepanjang sejarah umat.

“Tidak ada sejarah seperti yang diukur Syeikh Yasin, di mana pemimpin yang lemah (karena cacat fizikal) mampu mengubah menjadi kekuatan. Ia adalah pemimpin yang tidak pernah percaya dengan kelemahan mutlak atau kekuatan mutlak selama ia masih bernama makhluk manusia.”ujarnya.

Palestinian senior Hamas leader Dr. Mahmoud al Zhar, left, Egyptian mediator Mustafa al Beheri, second left, Hamas spiritual leader Sheikh Ahmed Yassin, center, and senior Hamas leader Abdel Aziz Rantisi, are seen during their meeting at Yassin's house in Gaza city, Wednesday July 9, 2003. (Efrem Lukatsky)

Kata Rantisi, Syeikh Yasin adalah manusia yang menggerakkan rakyat Palestin yang tidak berdaya untuk melawan Israel dengan batu dan pisau, kemudian dengan bom, kemudian dengan roket-roket Al-Qassam.

Katanya, al-Marhum telah merubah kelemahan rakyat menjadi kekuatan yang kini tidak lagi dipandang remeh oleh Israel dan Amerika.

Rantisi menegaskan lagi bahwa Israel melakukan salah besar ketika membunuh Syekh Yasin, kerana Zionis tidak pernah belajar dari masa lalu.

“Mereka membunuh para nabi, namun mereka gagal memadamkan cahaya yang mereka (para nabi) bawa. Israel tidak akan dapat mematikan cahaya (Islam dan perjuangan) dari jasad Syekh Ahmad Yasin,”jelasnya
Sebulan kemudiannya, pada tanggal 17 April 2004, Rantisi mengikuti jejak angkah Sheikh Ahmad Yassin, gugur syahid.

Pada petang Sabtu, Rantisi ketika bersama tiga orang pejuang di jalan Jala, Gifafi, utara Gaza, telah dibedil dengan dua peluru berpandu dilepaskan juga dari kelikopter Apache kea rah kenderaan yang mereka naiki.

Darah Syeikh Yasin Pesan Untuk Bersatu

Sehubungan itu, Ketua Biro Politik Hamas, Khalid Misy’al menegaskan, darah Syeikh Ahmad Yasin yang tumpah di bumi Gaza, membawa pesanan agar pejuang Palestin terus bersatu menentang Israel.

“Darah Syeikh Ahmad Yasin memberikan pesan kepada bangsa Palestin untuk bersatu dan merapikan saf.

“Ia menyatakan, para pejuang Palestina sudah memberikan ruh mereka untuk Allah, kemudian untuk membebaskan Palestin. Gugurnya Syekh Ahmad Yasin akan semakin menjadikan gerakan perlawanan (Hamas) semakin kuat.”katanya.

Khalid berkata, bahwa Israel harus tahu bahawa usaha mereka untuk mematahkan semangat rakyat Palestin akan gagal dan tindakan Israel membunuh Syeikh Yasin menegaskan bahwa mereka hanya berfikir bagaimana melakukan kejahatan.

Justeru, Hamas terus menjadi tonggak saf hadapan Palestin sehingga hari ini, dan akan terus mempertahankan bumi para anbiya itu.

https://youtu.be/pr7rpx-aQVc