Zionis Terpaksa Hadapi Tentangan Sengit Komando Laut Hamas

7479

Serangan udara Israel terbaru di Gaza telah memberi tumpuan kepada pasukan elit Hamas, termasuk kedudukan unit komando tentera lautnya.

Israel telah berulang kali menyerang kedudukan Briged Izz ad-Din al-Qassam, sayap tentera Hamas.

Sejak minggu lalu, lalu rejim zionis itu telah meningkatkan serangan sebagai tindak balas terhadap tembakan roket yang berterusan dari Jalur Gaza ke Israel.

Dalam gelombang pertama serangan, angkatan udara Israel menghentam kemudahan pembuatan roket Hamas dan dan mendakwa telah merosakan berpuluh-puluh roket.

Namun menurut sumber Hamas, ia tidak menganngu usaha untuk terus menyerang Israel.

Gelombang kedua serangan, yang bermula pada hari Rabu lepas, menyasarkan kedudukan unit komando tentera laut Hamas di wilayah barat Khan Younis di selatan Gaza.

Sumber berkata jet Israel juga menyerang sebuah kemudahan penyimpanan untuk peralatan unit itu.

Awal pagi Khamis, angkatan udara Israel melanda dua kedudukan unit al-Qassam, satu di barat bandar Gaza dan di Deir al Balah di Gaza Tengah.

Hamas Menaik Taraf Unit Komando Tentera Laut

Dengan ketegangan semakin meningkat dengan Mesir dan Israel kedua-dua menguatkuasakan sekatan di Semenanjung Gaza, Hamas melabur lebih banyak sumber dalam peralatan.

Ia melengkapkan peralatan dan senjata untuk unit komando tentera laut mereka sebagai persediaan untuk menghadpi pusingan seterusnya perjuangan dengan Israel.

Pada Mac lalu, Hamas telah mula menaik taraf unit komando tentera laut sebagai sebahagian daripada pembentukan umum persenjataan.

Dalam beberapa bulan kebelakangan sejak itu, tentera laut Israel telah merakamkan beberapa kejadian di mana para pelayar mengesan bom tangan dalam air selepas mengesyaki penyelam unit komando laut Hamas menghampiri kapal mereka.

Beberapa kejadian lain berlaku di zon maritim antara Semenanjung Gaza utara dan Pantai Zikim.

Selain daripada latihan menyelam kerap diadakan sepanjang pantai Gaza, Hamas telah mula menghasilkan sistem menyelam sendiri berdasarkan penutupan terowong di sepanjang sempadan Mesir.

Sistem pernafasan tertutup membolehkan penyelam untuk kekal di bawah air selama beberapa kilometer, di samping mengekalkan kerahsian tanpa meninggalkan sebarang tanda dan kesan.

Selain langkah-langkah tindakan yang boleh membawa maut, tentera rejim terpaksa menggunakan beberapa sistem pengesanan air khusus di sepanjang pantai.
Menurut seorang pegawai kanan tentera laut zionis, “Kemajuan unit Hamas komando adalah menyerlah dan bukan mendatar.”

Bagi menghadapi kemaraan komando laut Hamas, tentera rejim juga terpaksa menaik taraf sistem pertahanan kapal permukaan berdasarkan ancaman bukan konvensional baru.

Banyak dalam pertubuhan pertahanan percaya bahawa dalam pusingan seterusnya konflik bersenjata, Hamas atau Hizbullah akan menggunakan peluru berpandu Kornet terhadap kapal-kapal kecil dan sederhana.

Hasilnya, tentera laut rejim telah mula menggunakan beberapa sistem pertahanan seperti “Rubicon” dan “Marine Windbreaker,” yang kedua-dua fungsi dalam cara yang sama sebagai “Trophy” sistem perlindungan aktif.

Sistem itu direka bentuk untuk memintas dan memusnahkan peluru berpandu masuk dan roket.