Trump, AS Ugut Negara Yang Menentangnya

1611

Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump telah mengancam untuk memotong bantuan kepada negara-negara yang mengundi, menyokong draf resolusi PBB mengutuk keputusan AS untuk mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu negara Israel .

Trump berkata di Rumah Putih pada hari Rabu Amerika Syarikat akan ‘mengawasi mereka’ yang mengundi di Perhimpunan Agung.

“Mereka mengambil beratus-ratus juta dolar dan malah berbilion-bilion dolar, dan kemudian mereka mengundi menentang kami.

“Nah, kita sedang mengawasi undi mereka. Biarkan mereka mengundi menentang kami. Kami akan jimat banyak. Kami tidak peduli,” agensi berita Reuters memetik Trump sebagai berkata.

Perhimpunan Agung PBB akan mengadakan sesi tergempar pada hari Khamis untuk mengundi terhadap keputusan AS yang kontroversi kontroversi.

Usul itu dijangka mudah diluluskan badan dunia PBB yang dianggotai 193 negara, tetapi ia akan menjadi tidak terikat.

Komen Trump itu dibuat selepas Duta Amerika Syarikat ke PBB, Nikki Haley menghantar surat ancaman kepada negara anggota PBB, menggesa mereka untuk mengundi menentang usul itu.

Haley juga menulis di Twitter, “Amerika Syarikat akan mengambil nama” negara-negara yang mengundi memihak kepada resolusi.

Sehubungan itu, Menteri Luar Palestin Riyad al-Malki, pada hari Rabu menuduh AS mengancam negara-negara anggota Perhimpunan Agung PBB terlebih dahulu undi.

Malki berkata. pegawai Amerika telah melakukan kesilapan lagi apabila mereka telah mengedarkan surat cuba untuk mengancam negara, dan mengancam keputusan ‘berdaulat’ negara mereka.

“Ini adalah benar-benar takrif baru perintah dunia dalam politik dan ia seolah-olah bahawa pentadbiran Amerika……. meletakkan setem mereka pada realiti politik baru yang akan ditolak oleh banyak negara,” kata Malki.

Trump telah mengisytiharkan pada 6 Disember’ Jerusalem sebagai ibu Israel dan mengumumkan niat untuk memindahkan kedutaannya ke bandar itu.

Langkah tersebut telah segera mengundang perbalahan dan bantahan berskala besar serta kutukan daripada pemimpin-pemimpin di seluruh dunia, terhadap AS

Pada hari Selasa, AS juga telah meggunakan kuasa veto keatas resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menggesa negara-negara untuk tidak mewujudkan misi diplomatik dan memindahkan kedutaan masing-masing ke Jerusalem.

Resolusi yang telah mendapat undi 14 negara menyokong telah terhalang apabila AS menggunakan veto mengatasi majoriti.